Transzkraniális egyenáram ingerlés

Transzkraniális egyenáram ingerlés – tDCS

Transzkraniális egyenáram ingerlés a koponyán keresztül ható egyenárammal az agykéreg idegsejtjeinek ingerlékenységét befolyásolja. A hatás attól függ, hogy az célterület fölött milyen polaritást alkalmazunk.  A pozitív pólus alatti ingerlés (anodális ingerlés) fokozza a gátló hatást, míg az ezzel ellentétes  katodális ingerlés, vagyis a negatív pólusú pedig serkentő hatást fejt ki. A hatást jelenleg a szinapszisok közötti átmenet szabályozása révén. A hatás többnyire nem azonnal, inkább több kezelést követően több héttel jelentkezhet.

Transzkraniális egyenáram kezelés elérhető a NeuroMed Magánrendelő szolgáltatásai között

Transzkranialis egyenáram ingerlés Parkinson kórban

A Parkinson-kór kezelésére az utóbbi években kezdték el alkalmazni. A mozgásteljesítményt javítja, valamint a reakció időt csökkenti, emellett a mentális funkciók javulását találták. Parkinson-kórban elsősorban a végrehajtó funkciókat befolyásolhatja kedvezően. Javítja a járás beindítását, csökkentheti a toporgást, lefagyást. Jótékony hatása lehet az egyensúlyzavarra és szellemi teljesítőképességre, ú.n. kognitív funkciókra, tanulási folyamatokra.

TDCS depresszióra

A transzkraniális egyenáram kezelés ígéretesnek tűnik major depresszió kezelésére is. A Montgomery-Asperg Depressiós értékelő skála (MADRS) szerint értékelt betegeknél viszonylag hosszabb latenciát követően írnak le javulást a betegek egyharmadánál. A módszer biztonságos és a betegek által jól tolerálható. Sok beteg preferálja a gyógyszeres kezelés vagy a pszichoterápiához viszonyítva

TDCS csillapíthatatlan fájdalomra

A TDCS  neuroplaszticitásra gyakorolt hosszú távú hatása használható a csillapíthatatlan fájdalom szindrómák kezelésére. Sok tanulmány jelent  meg az irodalomban különböző fájdalom típusokkal kapcsolatosan. A kezelési módszer sokat fejlődött az utóbbi 15 évben. Fontos a megfelelő betegkiválasztás, emellett a stimulációs paraméterek helyes beállítása, valamint a kombinált kezelés megválasztása is. Figyelembe kell venni, hogy a hatás általában több kezelés, legalább 5-10 alkalom után jelentkezik és többnyire késleltetve. A hatásosságot több tanulmányban is vizsgálták, elsősorban a fájdalom intenzitását értékelve a kezelés előtt és után. A legtöbb esetben 20 perces kezelési időtartamot, 2mA egyenáramot alkalmaztak 35cm2 területű elektródákkal. Ennél jóval magasabb értékeknél sem észleltek mellékhatást, ami azt jelenti, hogy a kezelés biztonsággal végezhető.

    A NeuroMed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

    NeuroMed Magánrendelő

    1026 Budapest, Júlia utca 2/C
    tel: +36 20 237 0344
    email: neuromed@parkinson.hu