Transzkraniális egyenáram ingerlés

Transzkraniális egyenáram ingerlés – tDCS

Transzkraniális egyenáram ingerlés a koponyán keresztül ható egyenárammal az agykéreg idegsejtjeinek ingerlékenységét befolyásolja. A hatás attól függ, hogy az célterület fölött milyen polaritást alkalmazunk.  A pozitív pólus alatti ingerlés (anodális ingerlés) fokozza a gátló hatást, míg az ezzel ellentétes  katodális ingerlés, vagyis a negatív pólusú pedig serkentő hatást fejt ki. A hatást jelenleg a szinapszisok közötti átmenet szabályozása révén. A hatás többnyire nem azonnal, inkább több kezelést követően több héttel jelentkezhet.

Transzkraniális egyenáram kezelés elérhető a NeuroMed Magánrendelő szolgáltatásai között

Transzkranialis egyenáram ingerlés Parkinson kórban

A Parkinson-kór kezelésére az utóbbi években kezdték el alkalmazni. A mozgásteljesítményt javítja, valamint a reakció időt csökkenti, emellett a mentális funkciók javulását találták. Parkinson-kórban elsősorban a végrehajtó funkciókat befolyásolhatja kedvezően. Javítja a járás beindítását, csökkentheti a toporgást, lefagyást. Jótékony hatása lehet az egyensúlyzavarra és szellemi teljesítőképességre, ú.n. kognitív funkciókra, tanulási folyamatokra.

TDCS depresszióra

A transzkraniális egyenáram kezelés ígéretesnek tűnik major depresszió kezelésére is. A Montgomery-Asperg Depressiós értékelő skála (MADRS) szerint értékelt betegeknél viszonylag hosszabb latenciát követően írnak le javulást a betegek egyharmadánál. A módszer biztonságos és a betegek által jól tolerálható. Sok beteg preferálja a gyógyszeres kezelés vagy a pszichoterápiához viszonyítva

TDCS csillapíthatatlan fájdalomra

A TDCS  neuroplaszticitásra gyakorolt hosszú távú hatása használható a csillapíthatatlan fájdalom szindrómák kezelésére. Sok tanulmány jelent  meg az irodalomban különböző fájdalom típusokkal kapcsolatosan. A kezelési módszer sokat fejlődött az utóbbi 15 évben. Fontos a megfelelő betegkiválasztás, emellett a stimulációs paraméterek helyes beállítása, valamint a kombinált kezelés megválasztása is. Figyelembe kell venni, hogy a hatás általában több kezelés, legalább 5-10 alkalom után jelentkezik és többnyire késleltetve. A hatásosságot több tanulmányban is vizsgálták, elsősorban a fájdalom intenzitását értékelve a kezelés előtt és után. A legtöbb esetben 20 perces kezelési időtartamot, 2mA egyenáramot alkalmaztak 35cm2 területű elektródákkal. Ennél jóval magasabb értékeknél sem észleltek mellékhatást, ami azt jelenti, hogy a kezelés biztonsággal végezhető.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu