Fájdalomcsillapítás

Fájdalomcsillapítás idegsebészeti műtéttel is elérhető krónikus, gyógyszerrel csillapíthatalan fájdalom esetén.

Fájdalomcsillapítás krónikus fájdalom esetén

Fájdalomcsillapítás funkcionális idegsebészeti műtétekkel elérhető olyan esetekben, amikor a gyógyszeres kezelés, vagy az okot elhárító korábbi műtétek nem eléggé hatásosak. Idegi elfajulás – neuropátia, idegsérülés okozta fájdalom, komplex regionális fájdalom, daganat, esetleg stroke vagy agyvérzés okozta centrális fájdalom lehet a csillapíthatatlan fájdalom oka.

Fájdalomcsillapítás műtétekkel

Arcidegzsába műtéti kezelése

Amennyiben speciális MR vizsgálattal kimutatható az úgynevezett neurovascularis konfliktus – az első választandó opció a Janetta-féle microvascularis decompressio. A műtét során a fül mögött és kissé alatta ejtett bőrmetszésből feltárjuk az V. agyideg rostjait és attól távolabb helyezzük a vele érintkező érkacsot. A két anatómiai képlet közé teflon darabot, vagy izomdarabkát helyezünk. A két anyag hatásossága lényegesen nem tér el egymástól. A műtétet altatásban kell végezni. Azoknál, akiknél ez a módszer túlságosan kockázatos, a Gasser-dúc roncsolása alkalmazható. A szájon át felszúrt tűn keresztül Röntgen képerősítő mellett vagy kémiai (glicerin) roncsolással vagy radiofrekvenciás hőkezeléssel szakítjuk meg a rostokat.

A végtagokban, törzsön megjelenő fájdalmak során roncsolásos műtéteket nem végzünk, a korszerű neuromodulációt alkalmazzuk.

Neuromoduláció neuropacemaker beültetéssel

A neuromoduláció nem jár roncsolással, és nagy előnye, hogy szabályozható a hatása. A neuromoduláció  alkalmazásának feltételi közé tartozik a páciens neuropszichológiai szűrése, a műtétet követően a beteg szoros együttműködése orvosával és a személyzettel a rendszer beállítása során. A beállítás többszöri beteg-orvos találkozást, néha kórházi bent fekvést is igényelhet. A beültetett rendszerek általában 4 hónap alatt stabilizálódnak, ez alatt az idő alatt a hatás nagyban változhat. A végleges beállítás néha további hónapokig is eltarthat.

A következő műtéti lehetőségek vannak:

Gerincvelő stimuláció (angolul: spoinal cord stimultion – SCS) vagy másnéven hátsó köteg stimuláció (angolul: dorsal column stimulation – DCS) és a hátsó gyöki idegdúc  (angolul: dorsal root ganglion – DRG)  stimuláció tartozik a gerinc szintjében gyakran végzett műtéti eljárások közé. Ezekről részletesen a NeuroMed Magánrendelő Szolgáltatások –> Idegsebészet –> Fájdalomcsillapítás gerinc-pacemakerrel oldalon olvashat.

A motoros kéreg stimulációt ritkán alkalmazzuk, műtétről részletesen ahonlapunk Más műtétek menüpont –> Motoros kéreg stimuláció oldalán olvashat.

Mély agyi stimuláció elsősorban centrális eredetű, főként stroke vagy agyvérzést követően kialakult thalamus fájdalom miatt végezhető.

    A NeuroMed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

    NeuroMed Magánrendelő

    1026 Budapest, Júlia utca 2/C
    tel: +36 20 237 0344
    email: neuromed@parkinson.hu