Fájdalomcsillapítás

Fájdalomcsillapítás idegsebészeti műtéttel is elérhető krónikus, gyógyszerrel csillapíthatalan fájdalom esetén.

Fájdalomcsillapítás krónikus fájdalom esetén

Fájdalomcsillapítás funkcionális idegsebészeti műtétekkel elérhető olyan esetekben, amikor a gyógyszeres kezelés, vagy az okot elhárító korábbi műtétek nem eléggé hatásosak. Idegi elfajulás – neuropátia, idegsérülés okozta fájdalom, komplex regionális fájdalom, daganat, esetleg stroke vagy agyvérzés okozta centrális fájdalom lehet a csillapíthatatlan fájdalom oka.

Fájdalomcsillapítás műtétekkel

Arcidegzsába műtéti kezelése

Amennyiben speciális MR vizsgálattal kimutatható az úgynevezett neurovascularis konfliktus – az első választandó opció a Janetta-féle microvascularis decompressio. A műtét során a fül mögött és kissé alatta ejtett bőrmetszésből feltárjuk az V. agyideg rostjait és attól távolabb helyezzük a vele érintkező érkacsot. A két anatómiai képlet közé teflon darabot, vagy izomdarabkát helyezünk. A két anyag hatásossága lényegesen nem tér el egymástól. A műtétet altatásban kell végezni. Azoknál, akiknél ez a módszer túlságosan kockázatos, a Gasser-dúc roncsolása alkalmazható. A szájon át felszúrt tűn keresztül Röntgen képerősítő mellett vagy kémiai (glicerin) roncsolással vagy radiofrekvenciás hőkezeléssel szakítjuk meg a rostokat.

A végtagokban, törzsön megjelenő fájdalmak során roncsolásos műtéteket nem végzünk, a korszerű neuromodulációt alkalmazzuk.

Neuromoduláció neuropacemaker beültetéssel

A neuromoduláció nem jár roncsolással, és nagy előnye, hogy szabályozható a hatása. A neuromoduláció  alkalmazásának feltételi közé tartozik a páciens neuropszichológiai szűrése, a műtétet követően a beteg szoros együttműködése orvosával és a személyzettel a rendszer beállítása során. A beállítás többszöri beteg-orvos találkozást, néha kórházi bent fekvést is igényelhet. A beültetett rendszerek általában 4 hónap alatt stabilizálódnak, ez alatt az idő alatt a hatás nagyban változhat. A végleges beállítás néha további hónapokig is eltarthat.

A következő műtéti lehetőségek vannak:

Gerincvelő stimuláció (angolul: spoinal cord stimultion – SCS) vagy másnéven hátsó köteg stimuláció (angolul: dorsal column stimulation – DCS) és a hátsó gyöki idegdúc  (angolul: dorsal root ganglion – DRG)  stimuláció tartozik a gerinc szintjében gyakran végzett műtéti eljárások közé. Ezekről részletesen a NeuroMed Magánrendelő Szolgáltatások –> Idegsebészet –> Fájdalomcsillapítás gerinc-pacemakerrel oldalon olvashat.

A motoros kéreg stimulációt ritkán alkalmazzuk, műtétről részletesen ahonlapunk Más műtétek menüpont –> Motoros kéreg stimuláció oldalán olvashat.

Mély agyi stimuláció elsősorban centrális eredetű, főként stroke vagy agyvérzést követően kialakult thalamus fájdalom miatt végezhető.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu