STN stimuláció

STN stimuláció

STN-DBS

Subthalamikus  STN stimuláció

A subthalamikus magba (subthalamic nucleus – STN)  ültetett elektródával történő mély agyi stimuláció (STN-DBS) Parkinson-kóros betegeknél elsősorban a mozgásteljesítmény ingadozását (ON-OFF) csökkenti,valamint a gyógyszer okozta túlmozgások és a remegés megszüntetésére alkalmas műtét.

Kétoldali műtét szükséges, amit egy műtéti beavatkozással meg lehet oldani. Ez a műtét csak Parkinson-kór miatt kialakult meglassultság setén lehet alkalmazni. A secunder, bagyis másodlagos Parkinson-szindróma és Parkinson-plusz szindróma esetén nem javasolt a műtétet elvégezni. Kedvező előjel a hatás prognosztizálása szempontjából, ha a páciens az L-dopa kezelésre korábban, vagy jelenleg jól reagál. – Ilyenkor a mozgás gyorsasága ingadozik, mivel lerövidül  a hatás és leafgyás is előfordul. Gyógyszer bevétele utáni ON- állapotban jó a mozgás. és egy rövid idő után a a kezekben és/vagy a lábakban, csavaró, rángó jellegű nem szándékos mozgások jelennek meg. Előfordulhat, hogy a fejben is vannak hasonló mosgások . A gyógyszer hatásának elmúlása után után OFF-állapot lép fel, ami néha még a hozzátartozók számára is furcsa lenet. Ugyanis, viszonylag rövid átmenet után akár teljes mozgásképtelenség is jelentkezhet. Fontos tudni, hogy az egyensúlyzavar, a nyelészavar és az inkontinencia a műtéttel nem javítható.

Műtéti elbírálás

A klinikai értékelést UPDRS skála szerint végezzük Parkinson gyógyszerek hatása alatt (ON-állapot), valamint 36 órával a kezelés felfüggesztését követően  (OFF- állapot). Neuropszichológiai szűrővizsgálat, speciális protokoll szerint elvégzett koponya-MR, szükség esetén belgyógyász konzílium és laboratóriumi vizsgálatok, anaethesiológus konzílium.

Műtét előtti napokban a véralvadást gátló kezelést át kell állítani,  a beteg vérlemezke tapadást gátló gyógyszert 7 nappal korábban fokozott folyadékbevitel mellett el kell hagyni! Erre vonatkozóan a műátét előtt személyre szóló utasításokkal látjuk el a pácienst A műtét reggelén a parkinson ellenes gyógyszereket  a páciensnek el kell hagynia..

Az operáló orvos gyógyszerekkel kapcsolatos tájékoztatásának elmulasztása életveszélyes műtéti szövődmény kialakulásához vezethet!

Az agyi elektróda bevezetése és tesztingerlése már a műtőben kifejtheti hatását. Iolyenkor az izmok ellazulnak, a mozdulatok szabadabbá  és könnyeddé válhatnak, a remegés csökkenhet. Az ingerlés túlmozgást (dyskinesist is kiválthat, ami kifejezetten jó jel..

STN-DBS műtét után

Műtétet követően néha már a pacemaker bekapcsolása előtt javulhat a mozgásteljesítmény, ami az STN-re történt mechanikus hatással magyarázható, de ez a hatás átmeneti jellegű. A pacemaker pontos beprogramozásához 3-4 hó is szükségeltetik. Ez az időszak az elektróda és az agy között keletkező elektromos kölcsönhatás stabilizálódására szükséges. Ebban az időszakban előfordul a hullámzóm hatás, a páciens akár csalódott is lehet, mert gyors és látványos hatást várt. Ezért ezt előre tudatosítani kell. Fontoss továbbá, hogy a páciensnek és családjának aktívan részt kell vennie a beállításban, mivel néha ez nagy kihívást jelent. Főként abban az esetben, amikor a stimuláció átálításra a tünetek csak kéásőbben reagálnak, nemaz orvosi rendelőben. Ilyenkor érdemes naplót vezetni és feltétlenül el kell sajátítani a betegprogramozó kezelését. Ebben a Neuromed Magánrendelő oldalán a  Videotár menüpont alatt a Neuopacemaker használata oldalon találhatók segédletek.

STN stimuláció hatása

Hatás: a mozgások UPDRS skála szerint átlagosan 50-60%-kal javulnak, a remegés  70-85%-kal csökken, de sokszor teljesen megszűnhet. A napi gyógyszeradag átlagosan 50%-kal csökkenhet, fiatalabb betegeknél gyakrabban előfordul, hogy az antiparkinson gyógyszeres kezelés évekre leállítható.

Mellékhatás: a korai sebészi fázisban gyulladás, vérzéses szövődmény fordulhat elő, viszonylag ritkán 100 műtét után 1-2 esetben.

Stimuláció okozta mellékhatás: időszakos zsibbadás, izmok, izomcsoportok feszülése, gyakrabban a lábakban ami állítás után megszűnik. Előfordulhat beszéd artikulációs nehezség, ritkábban az egyensúly enyhe zavara. Nagyon ritka a félrenyelés, kettőslátás. A stimulációs paramétereket meg kell változtatni, ami a beteg saját programozójával is lehetséges

Implantátumok miatt kialakult  késői szövődmények átlagosan 100-ból 7 esetben fordulnak elő. Ez akkor figyelhető meg, amikor a pacemaker, vagy a vezeték körül gyulladás, bőr elváltozás, felfekvés alakul ki, ami lehet akár a kilökődési hajlam következménye. Sebészeti beavatkozások megoldhatják a kisebb problémákat.  Az implantátum eltávolítása kivételes esetekben szükséges.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu