Mozgáselemzés

Mozgáselemzés és tremorometria (remegésvizsgálat)

Egyedülálló számítógépes kamerás mozgáselemzés és digitális spirálteszt csak a NeuroMed magánrendelőben érhető el remegés, túlmozgások, izomtónus elváltozások műszeres vizsgálata céljából.

Mozgáselemzés

PAM – passzív marker alapú mozgásanalízis

A Budapesti Műszaki Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszékén korábbi tanszékvezető,  Jobbágy Ákos professzor és csapata által kifejlesztett infrakamerás rendszer a vizsgált személy testére felhelyezett fényvisszaverő markereket másopdpercenként 50-szeres képfrissítéssel leköveti. A kapott adatokat számítógépes programmal elemezzük. A remegés mérése – tremorometria során lehetőség van a remegés intenzitását, idő-és frekvenciatartománybeli eloszlását vizsgálni. 1 marker mozgását több mint 40 paraméterrel lehet jellemezni, ezáltal minősíteni a remegés típusát. Az egyidőben felhelyezett markerek száma és helyzete a vizsgálat típusától függ. Az általunk alkalmazott módszer előnye, hogy egyszerre mindkét kezet vizsgáljuk, ezáltal koherencia vizsgálattal lehetőség van az ellenoldalli áthatás tanulmányozására is.

Speciális vizsgálati típusoknál a láb, a fej remegése, az arc mimikai izmainak, vagy a törzs bonyolult mozgásának felvételére és elemzésére is van lehetőség.

Pontmutogató és ujjdoboló teszt segítségével a kéz mozgásának gyorsaságát lehet vizsgálni és összehasonlítani klinikai vagy tudományos célzattal. Külön érdekesség aj ujdoboló teszt, ami a finom motorikát vizsgálja. Mindkét teszt során a vizsgáló berendezés azonnal több elemzési szempont figyelembe vételével automatikusan pntszámot is ad, ami a kezelési módzserek hatásosságának mérésénél ad fontos eredményeket. Műtéti kezelést követően látványosan javulnak a pontszámok.

spirál rajzolás tableten

digitallis spiral rajzoló teszt

PAM vizsgálat

Remegés PAM vizsgálata

A remegés gyorsulásának elemzése

Ujjak finommozgásának vizsgálata

A markerek mozgásának lekövetése

Fiziológiás pontmutogatás

Pontmutogatás Parkinson-kór esetén

DSDT-Digitális spirálteszt

Spirál rajzoló teszt – digitális remegésmérés

Saját fejlesztésű számítógépes remegés vizsgálat – temorometria. A számítógéphez csatlakoztatott digitális rajztábla segítségével a vizsgált személy kezében tartott toll végének pozícióváltozását 12 mikron pontossággal másodpercenként 125 mintavétellel regisztrálja a rendszer. A módszer arra alkalmas, hogy standard spirál görbék között rögzítse és elemezze a vizsgála alany kézmozgását rajzolás során. A toll hegyének kitérését és a hegyre kifejtett nyomást egyaránt regisztrálja a rendszer. Az úgynevezett kinetikus tremor vizsgálatára alkalmas.

számítógépes spirálteszt panelja

DSDT- vizsgálata

spirál rajzolás tableten

Fiziológiás görbe időtartománybeli elemzése 3D-ben

Digitális spirálrajzoló teszt 3d

Kóros elváltozás a bal kézben

Digitális spirálrajzoló teszt kézremegés sestén

Agypacemaker bekapcsolása után

Digitális spirálrajzoló teszt ábrája

    A NeuroMed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

    NeuroMed Magánrendelő

    1026 Budapest, Júlia utca 2/C
    tel: +36 20 237 0344
    email: neuromed@parkinson.hu