Mozgáselemzés

Mozgáselemzés és tremorometria (remegésvizsgálat)

Egyedülálló számítógépes kamerás mozgáselemzés és digitális spirálteszt csak a NeuroMed magánrendelőben érhető el remegés, túlmozgások, izomtónus elváltozások műszeres vizsgálata céljából.

Mozgáselemzés

PAM – passzív marker alapú mozgásanalízis

A Budapesti Műszaki Egyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszékén korábbi tanszékvezető,  Jobbágy Ákos professzor és csapata által kifejlesztett infrakamerás rendszer a vizsgált személy testére felhelyezett fényvisszaverő markereket másopdpercenként 50-szeres képfrissítéssel leköveti. A kapott adatokat számítógépes programmal elemezzük. A remegés mérése – tremorometria során lehetőség van a remegés intenzitását, idő-és frekvenciatartománybeli eloszlását vizsgálni. 1 marker mozgását több mint 40 paraméterrel lehet jellemezni, ezáltal minősíteni a remegés típusát. Az egyidőben felhelyezett markerek száma és helyzete a vizsgálat típusától függ. Az általunk alkalmazott módszer előnye, hogy egyszerre mindkét kezet vizsgáljuk, ezáltal koherencia vizsgálattal lehetőség van az ellenoldalli áthatás tanulmányozására is.

Speciális vizsgálati típusoknál a láb, a fej remegése, az arc mimikai izmainak, vagy a törzs bonyolult mozgásának felvételére és elemzésére is van lehetőség.

Pontmutogató és ujjdoboló teszt segítségével a kéz mozgásának gyorsaságát lehet vizsgálni és összehasonlítani klinikai vagy tudományos célzattal. Külön érdekesség aj ujdoboló teszt, ami a finom motorikát vizsgálja. Mindkét teszt során a vizsgáló berendezés azonnal több elemzési szempont figyelembe vételével automatikusan pntszámot is ad, ami a kezelési módzserek hatásosságának mérésénél ad fontos eredményeket. Műtéti kezelést követően látványosan javulnak a pontszámok.

spirál rajzolás tableten

digitallis spiral rajzoló teszt

PAM vizsgálat

Remegés PAM vizsgálata

A remegés gyorsulásának elemzése

Ujjak finommozgásának vizsgálata

A markerek mozgásának lekövetése

Fiziológiás pontmutogatás

Pontmutogatás Parkinson-kór esetén

DSDT-Digitális spirálteszt

Spirál rajzoló teszt – digitális remegésmérés

Saját fejlesztésű számítógépes remegés vizsgálat – temorometria. A számítógéphez csatlakoztatott digitális rajztábla segítségével a vizsgált személy kezében tartott toll végének pozícióváltozását 12 mikron pontossággal másodpercenként 125 mintavétellel regisztrálja a rendszer. A módszer arra alkalmas, hogy standard spirál görbék között rögzítse és elemezze a vizsgála alany kézmozgását rajzolás során. A toll hegyének kitérését és a hegyre kifejtett nyomást egyaránt regisztrálja a rendszer. Az úgynevezett kinetikus tremor vizsgálatára alkalmas.

számítógépes spirálteszt panelja

DSDT- vizsgálata

spirál rajzolás tableten

Fiziológiás görbe időtartománybeli elemzése 3D-ben

Digitális spirálrajzoló teszt 3d

Kóros elváltozás a bal kézben

Digitális spirálrajzoló teszt kézremegés sestén

Agypacemaker bekapcsolása után

Digitális spirálrajzoló teszt ábrája

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu