Globus pallidus stimuláció

GPi-DBS

Globus pallidus stimuláció – GPi-DBS

A globus pallidus internalis (GPi) magba ültetett elektródával történő mély agyi stimuláció (GPi-DBS) Parkinson-kóros betegeknél elsősorban a mozgásteljesítmény ingadozását (ON-OFF) csökkenti, a túlmozgások és a remegés megszüntetésére alkalmas műtéti megoldás.

Pallidotomiát követően az ellenoldalon, vagy egy ülésben kétoldalon  végezhető el a műtét. Ezt a műtéti típust  csak tisztán Parkinson-kóros betegeknél lehet alkalmazni. Másodlagos Parkinson-szindróma és Parkinson-plusz szindróma esetén a műtét nem javasolt. Jó a hatás szempontjából a prognózis, ha a beteg jól reagál, vagy korábban jól reagált az L-dopa kezelésre, esetleg ingadozik a mozgásateljesítménye. Gyógyszerezett (ON) állapotban jól mozog, vagy netán túlmozgása is van, a gyógyszer lecsengése után (OFF) viszont meglassul, netán mozgásképtelenné válik. Azoknál a betegeknél javasolható, akiknél a neuropszichológiai szűrés során a csökkent kognitív funkciók miatt rosszabb a Subthalamikus stimuláció (STN-DBS) prognózisa. A GPi-DBS műtéttel az egyensúlyzavar, nyelészavar nem javítható

Műtéti elbíráláshoz szükséges vizsgálatok: részletes klinikai értékelés UPDRS skála szerint gyógyszerezett (ON) és 36 órás antiparkinson gyógyszermentességet követő (OFF) állapotban, neuropszichológiai vizsgálat, műtét protokoll szerint elvégzett agyi MR-vizsgálat, belgyógyászati és labor vizsgálatok, anaethesiológiai konzílium.

A műtét napján a parkinsonos gyógyszerezést a betegnek el kell hagynia. A műtétet megelőzően az alvadásgátló terápiát át kell állítani, és amennyiben a beteg vérlemezke (trombocita) aggregációt (tapadást) gátló gyógyszert szed, azt 7 nappal a műtét előtt bőséges folyadékbevitel mellett el kell hagyni!

A betegnek az operáló orvost feltétlenül tájékoztatnia kell a vérzést fokozó gyógyszerek szedéséről, mivel annak elmulasztása életveszélyes szövődmény kialakulásához vezethet!

Az elektróda beültetése során már a műtőasztalon jelentkezhet a hatás, a mozgások kőnnyebbé válhatnak , stimuláció okozta túlmozgás (dyskinesis) alakulhat ki.

pacemaker beállításához általában  3-4 hónap szükséges, mivel a műtét után ennyi idő alatt stabilizálódik elektróda és az agyszövet közötti elektromos átmenet. A beállítások időszakában előfordulha, hogy a beteg depresszióba kerül, mivel gyorsabb és látványosabb hatásra számított. ennek megelőzése céljűából szoktuk többször is elmondani, hogy a betegnek és családjának akltívan részt kell vennie a beállításban, naplót kell vezetni és jól el kell sajátítani a betegprogramozó kezelését.

A pacemaker működési időtartama a beállított paraméterek energiaigényétől füögg. Csere során ccsak a pacemaker tasakját kell megbontani, amit az esetek túlnyomó töbségében helyi érzéstelenítésben végzünk el.

A DBS műtét és a pacemaker csere egyaránt TB által finanszírozott beavatkozás, érvényes TAJ-kártyával rendelkező betegeknek elvégezhető.

Hatásosság: a mozgásteljesítmény UPDRS szerinti 50-60%-os javulása, amennyiben volt remegés, annak 70-85%-os csökkenése, a napi szükséges gyógyszeradag 50%-os csökkenése.

Műtéttel kapcsolatos mellékhatások: Korai sebészi szövődményként gyulladás, bevérzés fordulhat elő 100 műtétből 1-2 esetben

Stimulációval kapcsolatos mellékhatások: átmeneti zsibbadás, izomfeszülés főként az alsó végtagokban, ami néhány másodperc elteltével megszűnik, vagy állítással megoldható, néha beszéd artikulációs nehezítettség, esetleg enyhe egyensúlyzavar lép fel, súlyos essetben időnként félrenyelés is jelentkezhet. Ilyenkor a stimuláció paramétereit változtatni kell, amit akár a beteg saját otthonában is megtehet.

Késői, implantátummal kapcsolatos szövődmények átlagosan 100 ból 7 esetben fordulhatnak elő, ami beültetett pacemaker, vagy vezetékek körüli gyulladás, bőr-erózió, vagy kilökődés következtében lépnek fel. Ezeket általában kisebb sebészi beavatkozásokkal meg tudjuk oldani. A beültetett implantátumok eltávolítására nagyon ritkán lehet szükség.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  TELEFON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuomed@parkinson.hu