Kézremegés, Esszenciális tremor

Kézremegés

Remegés lehet belső remegés vagy kívül is megnyilvánuló remegés, mint a kézremegés, a fejremegés, állremegés, esetleg az alsó végtagok remegése, ritkábban a nyelv remegése a garat, a hang, vagy a törzs remegése.

Remegés okai között külső okok, vegyi hatások, hormonális eltérések, más mozgászavarok, melyek között örökölhető betegségek is szerepelnek. Ezek között az Esszenciális tremor gyakori.

A  kézremegés különféle módon jelentkezhet, lehet egyoldali, kétoldali kísérheti lábremegés esetleg fejremegés. Lehet a kézremegés vezető tünet, de kísérő tünetként is jelentkezhet. máskor ez csak kis fokban jelentkezik, vagy egyáltalán nem.

Belső remegés

Előidézheti Pajzsmirigy túltengés, magas vérnyomás, félelem, pánik, szorongás, kávé, vagy erős tea energiaital, drog fogyasztása.

Remegés okai

Parkinson-kór mellett az Esszenciális tremor, Sclerosis multiplex, Disztóniás tremor  gyakori.

Esszenciális tremor

Az Esszenciális tremor örökölhető betegség, egyetlen tünete a mozgásra fokozódó kézremegés, fejremegéssel is társulhat. A láb ritkán érintett. A 60 év fölötti emberek 3%-a lehet érintett. Sokan csak hordozzák a gént. Amennyiben a egyik szülő Esszenciális tremorban szenved, négy gyermekük közül 1-nek van esélye örökölni a betegséget.  Mivel a  legtöbb esetben a remegés enyhe fokú, a betegek többsége nem fordul orvoshoz. A súlyos fokú, az életvitelt zavaró mértékű és gyógyszeresen nem csillapítható remegés esetén a  műtéti kezelés sokat segíthet. Az eredmény a pacemaker ki-és bekapcsolás során észlelt klinikai állapotváltozás alapján lehet értékelni. A NeuroMed Magánrendelő honlapján  a Betegink dbs műtét utáni videói oldalán néhány páciens állapotváltozása megtekinthető

Disztóniás remegés

Amikor a remegés (tremor) disztóniával társul, vagy fordítva, akkor bonyolult a helyzet, mivel a gyógyszeres kezelés általában kevésbé hatékony, a botulinum toxin sem ad kielégítő hatást. A disztónia ilyenformán a klinikai kép alapján műtéti beavatkozás esetén is két agyi célpont jöhet számításba. Amennyiben a tremor dominál, úgy thalamus stimuláció – Vim-DBS elvégzése ajánlatos. Amennyiben a disztónia a vezető tünet, és a remegés kevésbé okoz életminőség romlást, a globus pallidus stimulációja – Gpi-DBS. Egyoldali műtét szükségessége esetén elvégezhető a radiofrekvenciás lézió – célzott kisméretű roncsolásos műtéti eljárás, a radiofrekvenciás hőkezelés valamelyik típusa, a thalamotomia vagy a pallidotomia.

Sclerosis multiplex

A koordinációs rendellenességek mellett kisagyi érintettség okán Sclerosis multiplex-ben szenvedőbetegnél a mozgásra jelentkezik remegés. Főként a kezek érintettek. Akkor a legnagyobb a baj, amikor az alsó végtagjai a betegnek nehezen mozognak, járóképtelenség miatt kerekesszékbe kényszerül, a kezei viszont remegés miatt nem tudja használni. Több betegünk életminőségét így sikerült műtéti megoldással jelentősen javítani

Elkülönítő diagnózis:

Kíséri-e rigor (izomfeszülés), esetleg fogaskerék-tünet a remegést, ami gyakran a felkar, a nyak izmaiban, a betegség előre haladásával a törzs és az alsó végtagok izmaiban észlelhető. Hajlottá válik a testtartás  – ezek a tünetek inkább a  Parkinson-kóros betegnél jellemző, főként, ha nehézkesebbé is válik a mozgás is .

A remegés (tremor) Parkinson-kórban inkább nyugalomban jelentkező, fekvő-, ülő- és/vagy álló helyzetben. Gyakran mozgásra akaratlagos izomfeszítésre, mozgásra csökken. Kezdődő betegséget néha úgy szokták a betegek titkolni, hogy megfeszítik a kezüket, vagy állandóan mozgatják.

A Neuromed Magánrendelőben komplex műszeres remegésvizsgálat tisztázhatja a remegés típusát, azt, hogy az hogyan változik különböző szituációkban. Ez nagyban segíthet az a remegés eredetének valószínűsítésében és az elkülönítő diagnózisban

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu