Mágnes stimuláció

Transzkraniális mágneses stimuláció az idegrendszer leginkább fiziológiás ingerlése.

Transzkraniális mágneses stimuláció (TMS)

A motoros pálya ingerlésére terjedt el az egész világon, először mint diagnosztikus eljárás, majd terápiás hatását is elkezdték alkalmazni.

TMS elve

A transzkraniális mágneses stimuláció (TMS) 1986 óta ismert a világon. A másodperc tört részéig nagy intezitású változó elektromágneses tér jön létre, ami áramot indukál a vezető szövetben, ebben az esetben az idegrendszerben Faraday-elve szerint. A TMS nem más, mint egy fájdalmatlan mikroeletroshock, amellyel fókuszáltan lehet a koponyán kívülről ingerelni az agykérget és pályakapcsolatait.

rTMS kezelés Parkinson-kórban és Parkinson-szindrómában

Az rTMS a  bizonyos régióra leadott TMS kezelés. Parkinson-kór esetén az egy hetes, alacsony frekvenciájú rTMS ingerlés a kezelést követő 2-3 héten belül a mozgás sebességét gyorsítja, ezáltal az aktív mozgás, járás, öltözködés könnyebb lesz, gyorsabban kivitelezhető. Az egyik legkifejezettebb hatása a fájdalmas izomgörcsök csökkentése, melyek elsősorban éjjel jelentkeznek, de kialakulhatnak az L-dopa kezelés mellékhatásaként is. Ezen hatás a kezelés hetének végére már kialakul. A kezelési protokoll a rigort és tremort egyénfüggően, különböző mértékben befolyásolja.  A rTMS hatása 3-6 hónapig tart, szintén jelentős egyéni variációkkal. Ezen tüneti hatásainál sokkal fontosabb, hogy rendszeres megismétlése, évente 2-3 alkalommal. Az L-dopa dózisa alacsony szinten tartható, ezért a gyógyszeres kezelés mellékhatásai ritkábbak. Állatkísérletes adatok alapján az rTMS kezelés sejt újdonképződést hoz létre az agy bizonyos területén, mely sejtekben a tyrozin-hydroxilase enzim aktivitása fokozott. Ezen enzim csökkent aktivitása miatt nem képződik elegendő dopamin Parkinson-kórban.

rTMS kezelés stroke utáni állapot kezelésében

Agyvérzés, agyi keringési zavar, agyi infarktus, érelzáródás, agyi embolia, összefoglaló neve a stroke (ütés). Bár az akut kezelése sokat fejlődött, ami a halálozást jelentősen lecsökkentette, de a maradványtünetek nem változtak. A stroke-on átesett egyének 3/4 része féloldali merev izomzatú bénulás tünetei miatt önellátásában akadályozott, munkaképtelen. A pálya reorganizációja arról a helyről indul el, ahonnan a TMS ingerléssel a béna végtagban kiváltható az izommozgás. Súlyos stroke esetében ez nagyon gyakran a béna végtaggal azonos oldali ép pálya vesz részt a beidegzésben. 1 heti rTMS kezelés alkalmazásával létrehozható egy tartós izomlazulás és az aktív mozgás kiterjedése vagy beindítása a béna végtagban. Egyénfüggően, fél év alatt háromszor egy heti kezelést követően jelentős funkcionális javulás jön létre (béna végtag öltözködésben való részvétele, fogás, elengedés). Az elért eredmény tartós. Ezen technikával létrehozott javulás nem függ a stroke kialakulásának idejétől.

rTMS alkalmazása gerincvelő sérülés utáni állapotokban

A sérült motoros pálya ingerlése a gerincvelő sérülés helye feletti- és alatti területről a pálya regenerációját hozza létre. Állatkíséretekben a szerotoninerg pályakapcsolatok újraképződését észlelték rTMS kezelés után.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu