Képalkotó vizsgálatok

Parkinson kór képalkotó vizsgálatok segítségével vizsgálható

A Parkinson kór képalkotó vizsgálatok (CT, MR PET, SPECT) alkalmazásával vizsgálható ugyan, de ezeknek a vizsgálatoknak inkább az elkülönítő diagnózisban van szerepük. A Parkinson kór diagnózisa továbbra is a klinikai vizsgálaton alapul.

Képalkotó vizsgálatok

 • A CT és MRI vizsgálatokon a Parkinson-kór egyértelmű jelei nem láthatók. elvégzésük ennek ellenére szükséges, mivel hasonló tüneteket okozó más organikus idegrendszeri betegségeket zárhatunk ki. Krónikus vagy heveny agyi keringészavar, agysorvadás, gyulladás, esetleg az agyvíz keringészavara állapítható meg. Az úgynevezett Parkinson plusz szindrómáknak is lehetnek nagy valószínűséggel alátámasztó jelei.
 • MR vizsgálat speciális protokollját alkalmazzuk a Parkinson-kór műtéti tervezéséhez, amit a Vister-3D saját fejlesztésű programmal készítünk el. A felvételeket a mély agyi stimulációs – DBS műtét és ritkábban a termoléziós műtétek – thalamotomia és pallidotomia tervezéséhez használjuk. Az utóbbi években a diffúziós-tenzoror MR vizsgálat segítségével az agyi célterület  összeköttetéseit is sikerül feltérképezni a pályavizsgálatok – traktográfia segítségével. Korszerű tervező propgramunk alkalmaz az ilyen pályavizsgálatok gyors kiszámolására, vagy  más programok által generált pályák, vagy valószínűségi felhők beépítésére a műtéti tervezés sporán
 • SPECT (single photon emission tomography – egyfotonemissziós tomográfia) vizsgálattal az agyi keringés álapotáról a regionális vérátáramlás vizsgálatával információt kapunk egyéb betegségekről. Emellett speciálisan a dopamin receptorokhoz kötőfő radioaktív anyagok (radiofarmakonok) beadása után azok dopamin-receptorokhoz való kötődését is lehet vizsgálni. Ez közül az egyik az úgynevezett DATSCAN, amit atörzsdúcok szinapszis előtti (preszinapticus) vizsgálatára lehet használni. A mások a jód-benzamid (IBZM) SPECT, amit a postszinaptikus dopamin receptor sűrűségének kimutatása lehet használni. A vizsgálatokat a Parkinson-kór és egyéb Parkinson-szindrómát okozó kórképek elkülönítése, Lewy-testes dementia és Alzheimer-kór elkülönítésére lehet használni.

Utóbbi két vizsgálat csak korlátozottan érhető el, mivel az OEP nem finanszírozza. Ez a vizsgálat sem támasztja alá egyértelműen a Parkinson-kór diagnózisát, csak további információt kaphatunk. Nemzetközileg sem egyértelműen tartják szükségesnek a Parkinson-kór diagnózisának felállításához.

 • A pozitron-emissziós tomográfia (PET) során szintén radioaktív anyagot kell befecskendezni. Glükózhoz kötöttradioaktív vizsgálat – [18F]fluoro-2-deoxyglucose-PET (FDG-PET) a szőlőcukor anyagcserét vizsgálhatjuk. Amennyiben izotóppal jelölt levodopát alkalmazunk jelzőanyagként, a nigrostriális rendszert lehet vizsgálni. A kívülről bevitt, radioaktív liganddal jelzett levodopa kötődését, 6-[18F]levodopa PET vizsgálattal lehet láthatóvá tenni. A [11C]DTBZ-PET vizsgálat során a kötődés mértéke korrelál a Parkinson-kóros beteg levodopára történő reagálásával.
 • PET-CT vizsgálat során egyszerre végzik el a CT és a PET vizsgálatot.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu