Egyéb vizsgálatok

Parkinson-kór vizsgálatok

A Parkinson-kór megállapításához egyéb vizsgálatok is végezhetők. Ezeket elsősorban a hasonló tüneteket okozó idegrendszeri megbetegedések  kizárása vagy megerősítése céljából végezzük. A Parkinson-kór bizonyítására nem alkalmasak.

Fontos tudni, hogy nem áll rendelkezésünkre olyan műszeres vizsgálat, vagy laboratóriumi teszt, amivel egyértelműen, minden kétséget kizárva igazolható a Parkinson-kór.

A Parkinson-kór továbbra is klinikai diagnózisnak számít,  vagyis a tünetek és azok alakulása, valamint a gyógyszerreakció a legfontosabb szempont.

Egyéb Parkinson-kór vizsgálatok

Elektrofiziológiai vizsgálatok

 • Tremorometria: a tremor frekvenciájának és amplitúdójának mérése EMG (elektromiográfia) alapján. Ritkán végzik, szoftveres elemzés nem mindenhol áll rendelkezésre. Helyette inkább a mozgáskövető eszközök alkalmazása terjedt el mozgáselemzés céljából
 • Polymyographia: több izomról egy időben elvezetett EMG adatok a tremor frekvenciájáról, az izomkontrakciók időtartamáról, az antagonista izmok működésének fázis- és koherencia viszonyairól.
 • EEG vizsgálat: a corticalis tremor diagnózisához EMG-vel együtt. Fokális motoros rohamok kimutatása.

Neuropsychológiai vizsgálatok

Gondolkodás vizsgálata: MAWI (Magyar Anyagon standardizált Wesler- féle Intelligentia teszt), aven-teszt

Életkorhoz nem kötött skálák: Mini Mental State (MMS), Hachinski- féle dementia skála, Globális Deteriorisatiós Skála (GDS)

Memória vizsgálatok

Viselkedés memória vizsgálata: Rivermaed Viselkedés Memória Teszt, Visuospatialis memória, Rey- complex, Bender-Gestal teszt, Visuál interferncia, Órarajzolás teszt.

Depressió vizsgálata: Montgomery-Asberg, Beck-féle önértékelő teszt.

A Neuropszichológiai vizsgálatokat Parkinson-kóros betegek műtéti elbírálása során mis alkalmazzuk, elsősorban a szubtalamikus stimuláció – STN-DBS műtéti javallatának felállításához.

Genetikai vizsgálatok

Familiáris Parkinson-kór eseteiben elvégezhető az alfa-synuclein és a parkin gén mutációinak a vizsgálata.

LRKK2 gén mutációjának vizsgálata.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu