Dr. Valálik István PhD, Msc

Valálik István fotója könvespolc háttérrel

Dr. Valálik István PhD, Msc

idegsebész

főorvos,
címzetes egyetemi docens

E-mail: neuromed{kukac}parkinson(pont)hu

Dr. Valálik István idegsebész – Önéletrajz

2013-tól a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docense

2015.június 1.-től  2019. május 1.-ig a Szt. János Kórház Idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa.

1982-ben az Ungvári Egyetem Orvosi Karán summa cum laude diplomázott. Idegsebészettel kapcsolatos alapismeretit a Kijevi Idegsebészeti Tudományos Intézetben szerezte.

1990 -1991-ben az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben dolgozott. 1991 novemberétől a Szt. János Kórház dolgozója, az Idegsebészeti Osztály alapító tagja. 1991-ben Budapesten, 1996 és 97-ben Klagenfurtban és Brüsszelben írás- és szóbeli European Board idegsebészeti szakvizsgát tett. Szakmaival bővített felsőfokú orosz és ukrán, szakmaival bővített középfokú angol nyelvvizsgával rendelkezik.

Érdeklődése 1993-tól a sztereotaxiás és funkcionális idegsebészetre összpontosul. Külföldi tapasztalatait a Lundban, Freiburgban, Brüsszelben, Ghentben és Zürichben az egyetemi Klinikákon, Zürichben a Klinik im Park, Lucernben a Szt. Anna magánklinikán és a Bécsi AKH-ban szerezte.

1998-ban az első agyi pacemaker beültetést végezte Magyarországon.

2004-től a B.A.Z. Megyei Kórház Idegsebészeti osztályán, 2008-tól a Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikáján is végez sztereotaxiás műtéteket. 2009-ben főorvossá nevezték ki.

Kutatási területei

Mozgászavarok, fájdalom, funkcionális és sztereotaxiás idegsebészet, neuronavigácó, neuromoduláció, MR-traktográfia, mozgáselemzés, hangelemzés, mikrosebészeti technika. Számítógépes programozásban szerzett ismereteit klinikai és kutatási szoftverek kidolgozásában kamatoztatja.

2011-ben a Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskolában PhD minősítést kapott. Doktori értekezésének címe: „CT-vezérelt sztereotaxiás törzsdúci termolézió és mély agyi stimuláció a Parkinson-kóros betegek kezelésében”.

Tudományos közleményeinek száma 46, melyek összesített impakt faktora 37,089.  Egy könyv és 16 könyvfejezet szerzője,  Összesen 7 szabadalom 103 publikált kongresszusi absztrakt szerzője, tudományos rendezvényeken több, mint  205 előadást tartott. Szerkesztője az Akadémia Kiadó által 2013-ban megjelent  „Stereotaxiás és Funkcionális Idegsebészet” című könyvnek, melyért a Magyar Tudományos Akadémia Nívódíját kapta.  A Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi tagja.

2002-től rendszeresen részt vesz a hazai orvostovábbképzésben. Nemzetközi tudományos folyóiratok bíráló bizottságának-, valamint a Frontiers in Surgery és a World Neurology szerkesztő bizottságának tagja.

Részt vett a Nemzeti Agykutatási Projektben (NAP)

A Magyar Anti-Aging Medicina Társaság alapító- és elnökségi tagja, a Neuron Alapítvány Kuratóriumának tagja, a Hedri Endre Alapítvány alapító tagja.

2010-től az Európai Sztereotaxiás és Funkcionális Idegsebészeti Társaság (ESSFN – www.essfn.org) Végrehajtó Bizottságának tagja.

2015-ben a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában egészségügyi szakmenedzser mesterképzést végezte el.

2018-tól több alkalommal íjárt Kazahsztánban, az Elnöki Kórházban és az Idegsebészeti Intézetben, ahol mesterképzéseket tartott.

2018-19-ben a fejüknél összenőtt ikrek Rabeya és Rukeiya szétválasztó műtétéhez készülve a közös agytörzsi pályák Difúziós tenzoros MR alapú traktográfiás vizsgálatit végezte. 2019. augusztus 1.-én Bangladesh-ben Dakkában a CMH Katonai Kórházban az Operation Freedom nevet viselő több, mint 30 órás szétválasztó agyműtétben a 35 tagú magyar csoport 15 orvosa közül az 5 tagú idegsebészeti team  tagja volt.

2019 decemberében önkéntes misszióban ismét Bangladesben járt, ahol az ikrek egyikénél dr. Csókay András főorvossal koponya rekonstrukciót végeztek.

2019 decemberében a Magyar Orvosi Kamara ” Summun Bonum” dijjal  tüntette ki a csapatot, majd 2020 februárjában  a Highlights of Hungary közönségdíjat vehette át dr. Csókay András és idegsebész csapata nevében

Budapest, 2020. március 30.

    A NeuroMed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

    NeuroMed Magánrendelő

    1026 Budapest, Júlia utca 2/C
    tel: +36 20 237 0344
    email: neuromed@parkinson.hu