Mély agyi stimuláció DBS műtét

Mély agyi stimuláció (angolul: deep brain stimulation, rövidítése DBS), agyi pacemaker (impulzus generátor) beültetés az agysebészetben modern műtéti eljárás, alkalmazása több tudományág csúcstechnológia ötvözésével vált lehetővé. Digitális képalkotó, számítógépes grafikus műtéti tervezőprogram, a precíziós magas fokú pontossággal működő agyi célzó berendezés, műtét alatt elektromos diagnosztikai berendezések és az antennán keresztül programozható agyi pacemaker.

Mély agyi stimuláció – DBS műtét

Az eljárás lényege, hogy a bonyolult szabályozási rendszerben bizonyos sejtcsoportok (magok, vagy magrészletek) kórosan túlműködnek. Eltorzult elektromos információt adnak tovább, ami tünetek kialakulásához vezet. Mivel az eredeti okot a mély agyi stimuláció nem befolyásolja, ezért magát a betegséget nem szünteti meg. Egyes tünetek csillapítására viszont rendkívül hatékonyan alkalmazható.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Mély agyi stmuláció elve

A pacemakeres eljárás alkalmával elektródát ültetünk a gátolni kívánt agyközpontba, hatását akkor fejti ki, amikor a az elektródára gyenge ingeráramot juttatunk. Az ingerlés paraméteritől nagyban függ a hatás, de mivel a pacemaker, vagyis az impulzus generátor állítható, programozható, az optimális hatást ki lehet választani. Általában a beültetett elektródán 4 érintkező van, újabb típusokban 8, mivel két magasságban is 3 részre van szegmentálva a körgyűrű alakú érintkező. Ezáltal az ingerlés helye az orvos által változtatható, kombinálható. A többi ingerlési paramétert az orvos által meghatározott határokon belül a beteg egy speciális szabályzóval önmagának is állíthatja. Ezzel az új módszerrel lehetőség nyílik olyan agyközpontok kezelésére is, amelyeknek a kezelése a hagyományos módon kockázatos volna.

Az utóbbi években egyre inkább elterjedt és a TB által is finanszírozott az agypészméker beültetés Magyarországon. Elektródát ültetünk be az agyba, rögzítjük a koponyacsonthoz a hajas fejbőr alatt. Ezután rövid altatásban impulzusgenerátorral (pacemakerrel) kötjük össze. Az egész rendszer bőr alá van ültetve, így a betegen gyakorlatilag kívülről semmi nem látszik. A kívánt hatás szabályozható, a neuropacemaker külső orvosi programozó segítségével beállítható. A páciens is kap betegprogramozó szabályzót, amivel otthonában szükség szerint tudja finoman beállítani a hatást.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Lézió vagy DBS

A korábban alkalmazott roncsoló műtétek javallatai fejlett országokban rendkívül beszűkültek, ritkán alkalmazzák őket, főként olyan országokban, ahol a finanszírozási háttér nem megoldott.  Korábban a thalamotómiát, pallidotómiát mostanság a mély agyi stimuláció  a preferálandó műtéti megoldás. A DBS-t  az 1990-es évek végétől alkalmazzuk a mozgászavarok kezelésére. 1998-ban végeztük a Szt. János Kórházban az első DBS műtétet Magyarországon.

    A NeuroMed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

    NeuroMed Magánrendelő

    1026 Budapest, Júlia utca 2/C
    tel: +36 20 237 0344
    email: neuromed@parkinson.hu