Mély agyi stimuláció DBS műtét

Mély agyi stimuláció (angolul: deep brain stimulation, rövidítése DBS), agyi pacemaker (impulzus generátor) beültetés az agysebészetben modern műtéti eljárás, alkalmazása több tudományág csúcstechnológia ötvözésével vált lehetővé. Digitális képalkotó, számítógépes grafikus műtéti tervezőprogram, a precíziós magas fokú pontossággal működő agyi célzó berendezés, műtét alatt elektromos diagnosztikai berendezések és az antennán keresztül programozható agyi pacemaker.

Mély agyi stimuláció – DBS műtét

Az eljárás lényege, hogy a bonyolult szabályozási rendszerben bizonyos sejtcsoportok (magok, vagy magrészletek) kórosan túlműködnek. Eltorzult elektromos információt adnak tovább, ami tünetek kialakulásához vezet. Mivel az eredeti okot a mély agyi stimuláció nem befolyásolja, ezért magát a betegséget nem szünteti meg. Egyes tünetek csillapítására viszont rendkívül hatékonyan alkalmazható.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Mély agyi stmuláció elve

A pacemakeres eljárás alkalmával elektródát ültetünk a gátolni kívánt agyközpontba, hatását akkor fejti ki, amikor a az elektródára gyenge ingeráramot juttatunk. Az ingerlés paraméteritől nagyban függ a hatás, de mivel a pacemaker, vagyis az impulzus generátor állítható, programozható, az optimális hatást ki lehet választani. Általában a beültetett elektródán 4 érintkező van, újabb típusokban 8, mivel két magasságban is 3 részre van szegmentálva a körgyűrű alakú érintkező. Ezáltal az ingerlés helye az orvos által változtatható, kombinálható. A többi ingerlési paramétert az orvos által meghatározott határokon belül a beteg egy speciális szabályzóval önmagának is állíthatja. Ezzel az új módszerrel lehetőség nyílik olyan agyközpontok kezelésére is, amelyeknek a kezelése a hagyományos módon kockázatos volna.

Az utóbbi években egyre inkább elterjedt és a TB által is finanszírozott az agypészméker beültetés Magyarországon. Elektródát ültetünk be az agyba, rögzítjük a koponyacsonthoz a hajas fejbőr alatt. Ezután rövid altatásban impulzusgenerátorral (pacemakerrel) kötjük össze. Az egész rendszer bőr alá van ültetve, így a betegen gyakorlatilag kívülről semmi nem látszik. A kívánt hatás szabályozható, a neuropacemaker külső orvosi programozó segítségével beállítható. A páciens is kap betegprogramozó szabályzót, amivel otthonában szükség szerint tudja finoman beállítani a hatást.

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Lézió vagy DBS

A korábban alkalmazott roncsoló műtétek javallatai fejlett országokban rendkívül beszűkültek, ritkán alkalmazzák őket, főként olyan országokban, ahol a finanszírozási háttér nem megoldott.  Korábban a thalamotómiát, pallidotómiát mostanság a mély agyi stimuláció  a preferálandó műtéti megoldás. A DBS-t  az 1990-es évek végétől alkalmazzuk a mozgászavarok kezelésére. 1998-ban végeztük a Szt. János Kórházban az első DBS műtétet Magyarországon.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu