Felvilágosítás

Felvilágosítás Parkinson-kór esetén a beteg és a család számára

Felvilágosítás Parkinson-kór esetén a beteg és a család számára egyaránt fontos. Reméljük az oldalon olvasottak alapján sok kérdésére választ kap. Amennyiben további információt szeretne Parkinson szakembertől, a NeuroMed Magánrendelőben készséggel állunk rendelkezésére.

A felvilágosításnak Parkinson-kór ápolása során ki kell terjednie a betegség természetére, lefolyására. Ismertetni kell, a tünetek alakulását időben és súlyosságban (a tünetek időszakonként fluktuálnak, a stressz fokozódása súlyosbítja a tüneteket, a mozgásszegény vagy mozgásképtelen állapot átmeneti, és váratlanul is bekövetkezhet, a gyógyszeres kezelést mindig a beteg szükségleteihez kel igazítani). A családnak tudni kell, hogy a súlyosan rokkanttá vált családtag szerepe idővel megváltozik a betegséget megelőző állapothoz képest, ezt az új helyzetet el kell fogadniuk, meg kell érteniük.

A Parkinson-kóros betegeknek együtt kell élniük a megváltozott egészségi állapotukkal, ezért nagyon fontos, hogy elfogadja betegségét, és pozitív személet tudjon kialakítani.

Napirend és táplálkozás

A betegeknek a napi cselekmények elvégzése hosszabb időt vesz igénybe a meglassultság miatt, csökken a szimultán műveletek végzésének képessége is. Ez azt eredményezi, hogy a mindennapi élet időbeosztása jelentősen megváltozik. Fontos a felvilágosítás Parkinson-kór esetén, hogy a család ezt megértéssel kezelje. A kapkodás elkerülése céljából helyes kialakítani a napi időbeosztás a beteg számára. Amennyiben ez sikeres, a beteg elégedett lesz önmagával.

A bevásárlást, vagy egyéb házon kívüli teendőket megfelelően kell a hét folyamán ütemezni a zsúfolt napok, az esetleges kimerültség elkerülése céljából.

Étkezés

Megértéssel kell viszonyulni az étkezéssel kapcsolatos problémákhoz. A Parkinson diétával és étrenddel  külön oldalon foglalkozunk.  A közös étkezés rendkívül fontos, a beteg számára, mert ily módon könnyebb megbirkózni a betegséggel, segítségével elkerülhetővé válik a kirekesztettség érzése. Szükséges a gyerekek megfelelő felvilágosítása is.

Előfordulhat, hogy az ételeket, előre fel kel szeletelni. Esetenként a villa helyett kanál, vagy speciális evőeszközök használata jó hatással lehet a betegre Ha van rá lehetőség, használjanak elektromos ételmelegítőt, ami hosszabb ideig melegen tartja az ételt. Kézremegés esetén iváshoz segítség lehet a nagyobb pohár (csőrös pohár), vagy/és szívószál használata. Ha a beteg keze remeg a csészét, poharat ne töltsék színültig, sz.e. két kéz kézzel fogja.

Testsúly és táplálkozás

A betegek 70 százalékánál súlyveszteség lép fel. Ez az étkezés elhúzódása a rágás, nyelés nehézsége, az ízérzékelés csökkenése miatt következik be. Napi 1500 – 2000 kalória bevitele feltétlenül szükséges, amelyet naponta 6-7 alkalom is lehet, igazodva a beteg saját igényeihez, életritmusához. A gyakoribb kis étkezésekkel viszonylag állandó vércukorszint biztosítható, mellyel megelőzhető a hirtelen vércukor ingadozás és ezzel is csökkenthető az elesések gyakorisága. A fehérje bevitelére gyógyszerszedésnél figyelni kell.

Testsúly mérése heti 1 alkalommal ajánlott.

Hasznos tanácsok mozgáshoz

Néhány hasznos tanács és felvilágosítás Parkinson-kór esetén a mindennapi mozgások kivitelezéséhez

 • A beteg emelje fel a lábfejét (spiccét) minden lépéskor. Egy mozdulatot se tegyen leengedett lábfejjel.
 • Kb. 25 cm-re terpessze a lábait járáskor vagy forduláskor, mivel az egyensúly szélesebb alapon biztonságosabb. Nem szép, de hasznos az esések megelőzésében.
 • Megforduláskor kevesebb apró lépést tegyen terpesztett lábakkal. Sohase keresztezze lábait! (célszerű naponta legalább 15 percig gyakorolni)
 • A közlekedést a lakás szűk helyein gyakorolja.
 • A testegyensúly biztosítása érdekében naponta többször 5 percig végezzen törzshajlításokat előre, hátra és mindkét oldalra.
 • A lábak letapadásának, lefagyásának észlelése esetén, a lábfej megemelésével csökkenthető az izomgörcs, és az elesés veszély. Szükség esetén segédeszközök is használhatók a gyorsabb elindulás elősegítésére (a vizuális ingerek segítségre lehetnek, vonalak, bot, kísérő lábának átlépése).
 • Járáskor a karok lendítése, csökkenti a lábak terhelését, a szorongást, lazítja a vállövet és a kezeket.
 • Ha nehéz a székből való felállás, akkor az minden esetben “villámgyorsasággal”, induljon. (Felálláskor először jól húzza ki magát a széken, karját fektesse a karfára, lábait húzza és tartsa kissé széjjel, vezényeljen magának, majd lendületesen álljon fel, így könnyebb leküzdeni a nehézségi erőt. Leülni viszont csak lassan szabad, támaszkodva a karfán, törzsét előre döntve). Soha nem szabad hirtelen lezökkenni, mert a súlypont annyira hátra eshet, hogy a szék felborulhat. Biztonságos, jó eredmény eléréséhez naponta legalább egy tucatszor szükséges a gyakorlatot végrehajtani.
 • Ha a törzs valamelyik oldalirányban hajlott, a táskát, vagy más terhet inkább a másik kezében célszerű tartani.
 • Előfordulhat, hogy az ágyban nehéz egyik oldaláról a másikra fordulni, egy kis ügyességgel, gyakorlással lehet segíthet a problémán. (Feküdjön a hátára. Ha jobbra akar fordulni, tegye át a bal lábát a jobb lábán és nyújtsa ki a bal karját messzire, balra. Ezzel a karral vegyen lendületet, majd olyan gyorsan amilyen gyorsan csak tudja, karját félkörben kinyújtva vigye a jobb oldalra. Eközben a test automatikusan a jobb oldalára fordul. A másik oldalra ugyan így kell fordulni, csak az ellenkező mozgással).
 • A mindennapi gyakorlás elengedhetetlen a beteg érdekében, mert tartós jó eredmény csak rendszeres gyakorlás esetében érhető el.
 • Bármilyen feladat, ami nehézkes (gombolás, ágyból felkelés, stb.) azt 20-szor ismételje meg, 21-edszerre könnyedén fog sikerülni.

Felvilágosítás Parkinson-kór esetén az otthoni körülményekről

Ruházat

Az öltözködés nehéz feladat lehet a beteg számára. Fontos, hogy ne legyen a ruhadaraboknak bonyolult csukódása. A kis gombok helyett zipzár használata javasolt. Felesleges a gallér- és mandzsettagombokkal, a nyakkendő kötésével bajlódni, sokkal egyszerűbb, és könnyebb pulóvert hordani. Akinek a cipőzsinór megkötése gondot okoz, hordjon fűző nélküli tépőzáras vagy bebújós cipőt. Bőrtalpú cipőben sokkal könnyebb a járás, mint gumitalpúban, bár azok a betegek, akik félnek az eleséstől szívesebben hordanak gumitalpú cipőt.

Szobahőmérséklet

Célszerű a szobahőmérséklet átlagon felüli tartani. Mivel az öltözködés nehézkes, a PK betegek számára átlagnál jóval több időt töltenek el hiányos öltözékben (rövidnadrágban, egy szál ruhában).

Kimozdulás otthonról

Utazás, autóvezetés

A járművekbe be- és kiszálláshoz segítségre lehet szükség, ezért amennyiben nehézséget okoz, kísérőre van szükség. Autóban közlekedés az izomfeszülésre jót tesz, mivel a jármű mozgása oldhatja rigiditást. A felvilágosítás Parkinson-kór esetén kiterjedhet arr, hogy a Parkinson-kóros betegek nyugodtan vezethetnek, mert. általában ritkán okoznak baleset. A függetlenség és szabadság érzete ez által sokáig fenntartható marad. Autót olyan helyeken vezethet, ahol a forgalomhoz mérten a meglassult reakció nem jelent kockázatot. Kerülje a főutakat, inkább mellékutakon közlekedjen v

Felvilágosítás Parkinson-kór miatt gondozott beteg és környezetének kapcsolata vonatkozásában

A betegek társaságban általában szoronganak, titkolják betegségüket. A felvilágosítás Parkinson-kór esetén ki kell terjedjen arra, hogy a társas összejövetelek, kártyázás, játékokban történő részvétel jó hatású lehet. Törekedni kell a társaságba történő bevonásra, kapcsolattartásra. Tájékozódni kell a családi kapcsolatokról, biztatni kell a betegeket a társas életre, új ismeretségek kötésére. Idegenek jelenléte esetén jó hatású, lehet a beteg számára, ha az étkezés, ivás könnyített, hogy minél kevesebbet hibázzon. A korábbi családi kötelezettségek megvonását fokozatosan nagyon óvatosan kell megtenni, a kiszolgáltatottság érzetének keltése nélkül.

Mozgás és torna

Mozgás

A betegség folyamán a járás megváltozik, a lépés távolsága egyre rövidebbé válik, a karlendítésre fokozatosan elmarad. A mindennapi gyakorlás, torna segítséget nyújthat ennek megelőzésére. Fontos, hogy a gyakorlatok végzése mindig ritmikus zenére történjen, ha ez nem lehetséges, segít, ha a beteg vezényel önmagának (a mozgáskezdeményezés során a belső utasítást mindig külső utasítással szükséges helyettesíteni). A komplex mozgássorozatokat célszerű egyszerű mozgáselemekre bontani.

Torna

Építse be a napirendjébe a mindennapos sétát, kivéve télen, amikor fokozott óvatosság. Mindennemű aktivitás hasznos. Speciális gyógytorna betanításához gyógytornászt segítségét vegye igénybe, aki egyénre szabottan alakítja ki a gyakorlatokat, melyek később, otthon is végezhetőek. Gyógyornával kapcsolatosan a NeuroMed Magánrendelő gyógytorna szolgáltatása készséggel áll rendelkezésre. Fridrik Erika gyógytornász egyéni tornát, gyakorlatok betanítását vállalja.

Alvás

Éjszakai alvásidő csökken, gyakori a felébredés, amit nehéz elalvás követ. Nappali alvás egyre fokozódik, főként TV-nézés, olvasás közben, a fotelban, amit a családnak tolerálnia kell. Halk, sötét szobában tartózkodás során időskorban (ingerszegény környezet) gyakrabban lépnek fel hallucinációk. Ezt a jelenséget “sensoros deprivációnak” nevezik. Tompa éjszakai világítás, az esetleges éjszakai felkelés során a tájékozódásban is segítséget jelenthet. Halkan bekapcsolt rádió vagy a nyitott ablakon beszűrődő zajok esetlegesen psychotróp gyógyszerek alkalmazását is elkerülhetővé teszi.

  A NeuroMed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu