Felvilágosítás

Felvilágosítás Parkinson-kór esetén a beteg és a család számára

Felvilágosítás Parkinson-kór esetén a beteg és a család számára egyaránt fontos. Reméljük az oldalon olvasottak alapján sok kérdésére választ kap. Amennyiben további információt szeretne Parkinson szakembertől, a NeuroMed Magánrendelőben készséggel állunk rendelkezésére.

A felvilágosításnak Parkinson-kór ápolása során ki kell terjednie a betegség természetére, lefolyására. Ismertetni kell, a tünetek alakulását időben és súlyosságban (a tünetek időszakonként fluktuálnak, a stressz fokozódása súlyosbítja a tüneteket, a mozgásszegény vagy mozgásképtelen állapot átmeneti, és váratlanul is bekövetkezhet, a gyógyszeres kezelést mindig a beteg szükségleteihez kel igazítani). A családnak tudni kell, hogy a súlyosan rokkanttá vált családtag szerepe idővel megváltozik a betegséget megelőző állapothoz képest, ezt az új helyzetet el kell fogadniuk, meg kell érteniük.

A Parkinson-kóros betegeknek együtt kell élniük a megváltozott egészségi állapotukkal, ezért nagyon fontos, hogy elfogadja betegségét, és pozitív személet tudjon kialakítani.

Napirend és táplálkozás

A betegeknek a napi cselekmények elvégzése hosszabb időt vesz igénybe a meglassultság miatt, csökken a szimultán műveletek végzésének képessége is. Ez azt eredményezi, hogy a mindennapi élet időbeosztása jelentősen megváltozik. Fontos a felvilágosítás Parkinson-kór esetén, hogy a család ezt megértéssel kezelje. A kapkodás elkerülése céljából helyes kialakítani a napi időbeosztás a beteg számára. Amennyiben ez sikeres, a beteg elégedett lesz önmagával.

A bevásárlást, vagy egyéb házon kívüli teendőket megfelelően kell a hét folyamán ütemezni a zsúfolt napok, az esetleges kimerültség elkerülése céljából.

Étkezés

Megértéssel kell viszonyulni az étkezéssel kapcsolatos problémákhoz. A Parkinson diétával és étrenddel  külön oldalon foglalkozunk.  A közös étkezés rendkívül fontos, a beteg számára, mert ily módon könnyebb megbirkózni a betegséggel, segítségével elkerülhetővé válik a kirekesztettség érzése. Szükséges a gyerekek megfelelő felvilágosítása is.

Előfordulhat, hogy az ételeket, előre fel kel szeletelni. Esetenként a villa helyett kanál, vagy speciális evőeszközök használata jó hatással lehet a betegre Ha van rá lehetőség, használjanak elektromos ételmelegítőt, ami hosszabb ideig melegen tartja az ételt. Kézremegés esetén iváshoz segítség lehet a nagyobb pohár (csőrös pohár), vagy/és szívószál használata. Ha a beteg keze remeg a csészét, poharat ne töltsék színültig, sz.e. két kéz kézzel fogja.

Testsúly és táplálkozás

A betegek 70 százalékánál súlyveszteség lép fel. Ez az étkezés elhúzódása a rágás, nyelés nehézsége, az ízérzékelés csökkenése miatt következik be. Napi 1500 – 2000 kalória bevitele feltétlenül szükséges, amelyet naponta 6-7 alkalom is lehet, igazodva a beteg saját igényeihez, életritmusához. A gyakoribb kis étkezésekkel viszonylag állandó vércukorszint biztosítható, mellyel megelőzhető a hirtelen vércukor ingadozás és ezzel is csökkenthető az elesések gyakorisága. A fehérje bevitelére gyógyszerszedésnél figyelni kell.

Testsúly mérése heti 1 alkalommal ajánlott.

Hasznos tanácsok mozgáshoz

Néhány hasznos tanács és felvilágosítás Parkinson-kór esetén a mindennapi mozgások kivitelezéséhez

 • A beteg emelje fel a lábfejét (spiccét) minden lépéskor. Egy mozdulatot se tegyen leengedett lábfejjel.
 • Kb. 25 cm-re terpessze a lábait járáskor vagy forduláskor, mivel az egyensúly szélesebb alapon biztonságosabb. Nem szép, de hasznos az esések megelőzésében.
 • Megforduláskor kevesebb apró lépést tegyen terpesztett lábakkal. Sohase keresztezze lábait! (célszerű naponta legalább 15 percig gyakorolni)
 • A közlekedést a lakás szűk helyein gyakorolja.
 • A testegyensúly biztosítása érdekében naponta többször 5 percig végezzen törzshajlításokat előre, hátra és mindkét oldalra.
 • A lábak letapadásának, lefagyásának észlelése esetén, a lábfej megemelésével csökkenthető az izomgörcs, és az elesés veszély. Szükség esetén segédeszközök is használhatók a gyorsabb elindulás elősegítésére (a vizuális ingerek segítségre lehetnek, vonalak, bot, kísérő lábának átlépése).
 • Járáskor a karok lendítése, csökkenti a lábak terhelését, a szorongást, lazítja a vállövet és a kezeket.
 • Ha nehéz a székből való felállás, akkor az minden esetben “villámgyorsasággal”, induljon. (Felálláskor először jól húzza ki magát a széken, karját fektesse a karfára, lábait húzza és tartsa kissé széjjel, vezényeljen magának, majd lendületesen álljon fel, így könnyebb leküzdeni a nehézségi erőt. Leülni viszont csak lassan szabad, támaszkodva a karfán, törzsét előre döntve). Soha nem szabad hirtelen lezökkenni, mert a súlypont annyira hátra eshet, hogy a szék felborulhat. Biztonságos, jó eredmény eléréséhez naponta legalább egy tucatszor szükséges a gyakorlatot végrehajtani.
 • Ha a törzs valamelyik oldalirányban hajlott, a táskát, vagy más terhet inkább a másik kezében célszerű tartani.
 • Előfordulhat, hogy az ágyban nehéz egyik oldaláról a másikra fordulni, egy kis ügyességgel, gyakorlással lehet segíthet a problémán. (Feküdjön a hátára. Ha jobbra akar fordulni, tegye át a bal lábát a jobb lábán és nyújtsa ki a bal karját messzire, balra. Ezzel a karral vegyen lendületet, majd olyan gyorsan amilyen gyorsan csak tudja, karját félkörben kinyújtva vigye a jobb oldalra. Eközben a test automatikusan a jobb oldalára fordul. A másik oldalra ugyan így kell fordulni, csak az ellenkező mozgással).
 • A mindennapi gyakorlás elengedhetetlen a beteg érdekében, mert tartós jó eredmény csak rendszeres gyakorlás esetében érhető el.
 • Bármilyen feladat, ami nehézkes (gombolás, ágyból felkelés, stb.) azt 20-szor ismételje meg, 21-edszerre könnyedén fog sikerülni.

Felvilágosítás Parkinson-kór esetén az otthoni körülményekről

Ruházat

Az öltözködés nehéz feladat lehet a beteg számára. Fontos, hogy ne legyen a ruhadaraboknak bonyolult csukódása. A kis gombok helyett zipzár használata javasolt. Felesleges a gallér- és mandzsettagombokkal, a nyakkendő kötésével bajlódni, sokkal egyszerűbb, és könnyebb pulóvert hordani. Akinek a cipőzsinór megkötése gondot okoz, hordjon fűző nélküli tépőzáras vagy bebújós cipőt. Bőrtalpú cipőben sokkal könnyebb a járás, mint gumitalpúban, bár azok a betegek, akik félnek az eleséstől szívesebben hordanak gumitalpú cipőt.

Szobahőmérséklet

Célszerű a szobahőmérséklet átlagon felüli tartani. Mivel az öltözködés nehézkes, a PK betegek számára átlagnál jóval több időt töltenek el hiányos öltözékben (rövidnadrágban, egy szál ruhában).

Kimozdulás otthonról

Utazás, autóvezetés

A járművekbe be- és kiszálláshoz segítségre lehet szükség, ezért amennyiben nehézséget okoz, kísérőre van szükség. Autóban közlekedés az izomfeszülésre jót tesz, mivel a jármű mozgása oldhatja rigiditást. A felvilágosítás Parkinson-kór esetén kiterjedhet arr, hogy a Parkinson-kóros betegek nyugodtan vezethetnek, mert. általában ritkán okoznak baleset. A függetlenség és szabadság érzete ez által sokáig fenntartható marad. Autót olyan helyeken vezethet, ahol a forgalomhoz mérten a meglassult reakció nem jelent kockázatot. Kerülje a főutakat, inkább mellékutakon közlekedjen v

Felvilágosítás Parkinson-kór miatt gondozott beteg és környezetének kapcsolata vonatkozásában

A betegek társaságban általában szoronganak, titkolják betegségüket. A felvilágosítás Parkinson-kór esetén ki kell terjedjen arra, hogy a társas összejövetelek, kártyázás, játékokban történő részvétel jó hatású lehet. Törekedni kell a társaságba történő bevonásra, kapcsolattartásra. Tájékozódni kell a családi kapcsolatokról, biztatni kell a betegeket a társas életre, új ismeretségek kötésére. Idegenek jelenléte esetén jó hatású, lehet a beteg számára, ha az étkezés, ivás könnyített, hogy minél kevesebbet hibázzon. A korábbi családi kötelezettségek megvonását fokozatosan nagyon óvatosan kell megtenni, a kiszolgáltatottság érzetének keltése nélkül.

Mozgás és torna

Mozgás

A betegség folyamán a járás megváltozik, a lépés távolsága egyre rövidebbé válik, a karlendítésre fokozatosan elmarad. A mindennapi gyakorlás, torna segítséget nyújthat ennek megelőzésére. Fontos, hogy a gyakorlatok végzése mindig ritmikus zenére történjen, ha ez nem lehetséges, segít, ha a beteg vezényel önmagának (a mozgáskezdeményezés során a belső utasítást mindig külső utasítással szükséges helyettesíteni). A komplex mozgássorozatokat célszerű egyszerű mozgáselemekre bontani.

Torna

Építse be a napirendjébe a mindennapos sétát, kivéve télen, amikor fokozott óvatosság. Mindennemű aktivitás hasznos. Speciális gyógytorna betanításához gyógytornászt segítségét vegye igénybe, aki egyénre szabottan alakítja ki a gyakorlatokat, melyek később, otthon is végezhetőek. Gyógyornával kapcsolatosan a NeuroMed Magánrendelő gyógytorna szolgáltatása készséggel áll rendelkezésre. Fridrik Erika gyógytornász egyéni tornát, gyakorlatok betanítását vállalja.

Alvás

Éjszakai alvásidő csökken, gyakori a felébredés, amit nehéz elalvás követ. Nappali alvás egyre fokozódik, főként TV-nézés, olvasás közben, a fotelban, amit a családnak tolerálnia kell. Halk, sötét szobában tartózkodás során időskorban (ingerszegény környezet) gyakrabban lépnek fel hallucinációk. Ezt a jelenséget “sensoros deprivációnak” nevezik. Tompa éjszakai világítás, az esetleges éjszakai felkelés során a tájékozódásban is segítséget jelenthet. Halkan bekapcsolt rádió vagy a nyitott ablakon beszűrődő zajok esetlegesen psychotróp gyógyszerek alkalmazását is elkerülhetővé teszi.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu