Thalamus stimuláció

Thalamus stimuláció

Agyi pacemaker

Az utóbbi években egyre inkább elterjedt és a TB által is finanszírozott az agypészméker beültetés Magyarországon. Elektródát ültetünk be az agyba és rögzítjük a koponyacsonthoz a hajas fejbőr alatt, majd azt rövid altatásban impulzusgenerátorral (pacemakerrel) kötjük össze. Az egész rendszer bőr alá van ültetve, így a betegen gyakorlatilag kívülről semmi nem látszik. A kívánt hatás szabályozható, a rendszer külső programozóval orvos által beállítható, a beteg is kap szabályzót, amivel otthonában szükség szerint tudja finoman beállítani a hatást.

Agyi pacemaker beültetés Mély agyi stimuláció (angolul: deep brain stimulation, rövidítése DBS) az agysebészetben modern műtéti eljárás, alkalmazása több tudományág csúcstechnologiájának ötvözésével vált lehetővé. digitális képalkotó, számítógépes grafikus műtéti tevezőprogram, a precíziós magasfokú pontossággal működő agyi célzóberendezés, műtét alatt elektromos diagnosztikai berendezések és az antennán keresztül programozható agyi pacemaker. Az eljárás lányege, hogy a a bonyolúlt szabályozási rendszerben bizonyos sejtcsoportok (magok, vagy magrészletek) kórosan túlműködnek, ezáltal eltorzult elektromos információt adnak tovább, ami tünetek kialakulásához vezet. Mivel az eredeti okot a mély agyi stimuáció nem befolyásolja, ezért magát a betegséget nem szünteti meg, de egyes tünetek csillapítására rendkívül hatákonyan alkalmazható. A pacemakeres eljárás alkalmával elektródát ültetünk a gátolni kívánt agyközpontba, hatását akkor fejti ki, amikor a az elektródára gyenge ingeráramot juttatunk. Az ingerlés paraméteritől nagyban függ a hatás, de mivel a pacemaker, vagyis az impulzus generátor állítható, programozható, az optimális hatást ki lehet választani. Általában a beültetett elektródán 4 érintkező van, ezáltal az ingerlés helye az orvos által változtatható, kombinálható. A többi ingerlési paramétert az orvos által meghatározott határokon belül a beteg egy speciális szabályzóval önmagának is állíthatja. Ezzel az új módszerrel lehetőség nyílik olyan agyközpontok kezelésére is, amelyeknek a kezelése a hagyományos módon kockázatos volna.

Thalamus Vim magjának stimulációja – Vim-DBS

A thalamus ventralis intermedius (Vim) magjába ültetett elektródával történő mély agyi stimuláció (Vim-DBS) elsősorban a remegés megszüntetésére alkalmas és rendkívül hatékony.  A műtétet mindig a remegéssel ellentétes oldalon kell elvégezni, kétoldali remegés esetén kétoldali műtét szükséges, agypészméker beültetés során ezt egy műtéti beavatkozással meg lehet oldani.Kétoldali remegés esetén olyan megoldás is lehetséges, hogy első lépésben az egyik oldalon hőkezelést (termoléziót) – thalamotomiát végzünk, majd 2-3 hónappal azt követően a másik oldalon DBS-t alkalmazunk. Ezt a műtéti típust jó mozgásteljesítményű tremordomináns betegeknél alkalmazzuk. Az elektróda beültetése során már a műtőasztalon jelentkezhet a hatás. Műtétet követően néha már a pacemaker bekapcsolása előtt megszűnhet a remegés, de ez a hatás átmeneti jellegű. A remegés a pacemaker állításakor néhány másodperc elteltével reagál, stimulásió paramétereit az első 3-4 hónapban gyakrabban kell változtatni, m ivel a műtét után idő kerll, hogy az agyi elektróda és az agyszövet közötti elektromos átmenet stabilizálódjon.A pacemaker állítása során előfordulhat átmeneti zsibbadás főként a kézben és az arcon, ami néhány másodperc elteltével megszűnik.

Hatásosság: a remegés típusától függően átlagosan 90-95%-os a hatásosság, hasonló a  thalamotomia során tapasztalt eredményekhez.

Műtéttel kapcsolatos mellékhatások: Korai sebészi szövődményként gyulladás, bevérzés fordulhat elő 100 műtétből 1-2 esetben

Stimulációval kapcsolatos mellékhatások: néha, különösen súlyos remegés esetén kétoldali műtétnél előfordulhat zsibbadás, ami állítással megoldható, néha beszéd artikulációs nehezítettség, esetleg enyhe egyensúlyzavar lép fel, súlyos essetben időnként félrenyelés is jelentkezhet. Ilyenkor a stimuláció paramétereit változtatni kell, amit akár a beteg saját otthonában is megtehet.

Késői, implantátummal kapcsolatos szövődmények átlagosan 100 ból 7 esetben fordulhatnak elő, ami beültetett pacemaker, vagy vezetékek körüli gyulladás, bőr-erózió, vagy kilökődés következtében lépnek fel. Ezeket általában kisebb sebészi beavatkozásokkal meg tudjuk oldani. A beültetett implantátumok kivételére nagyon ritkán lehet szükség.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  TELEFON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuomed@parkinson.hu