Thalamus stimuláció

Thalamus stimuláció

A thalamus stimuláció során az elektróda a thalamus valamelyik magjába kerül beültetésre.

Thalamus stimuláció

Thalamus Vim magjának stimulációja – Vim-DBS

A thalamus ventralis intermedius (Vim) magjába ültetett elektródával történő mély agyi stimuláció (Vim-DBS) elsősorban a remegés megszüntetésére alkalmas és rendkívül hatékony.  A műtétet mindig a remegéssel ellentétes oldalon kell elvégezni, kétoldali remegés esetén kétoldali műtét szükséges, agypészméker beültetés során ezt egy műtéti beavatkozással meg lehet oldani. Kétoldali remegés esetén olyan megoldás is lehetséges, hogy első lépésben az egyik oldalon hőkezelést (termoléziót) – thalamotomiát végzünk, majd 2-3 hónappal azt követően a másik oldalon DBS-t alkalmazunk. Ezt a műtéti típust jó mozgásteljesítményű tremordomináns betegeknél alkalmazzuk. Az elektróda beültetése során már a műtőasztalon jelentkezhet a hatás.

Műtétet követően néha már a pacemaker bekapcsolása előtt megszűnhet a remegés, de ez a hatás átmeneti jellegű. A remegés a neuropacemaker beállítás során néhány másodperc elteltével reagál, stimuláció paramétereit az első 3-4 hónapban gyakrabban kell változtatni, mivel a műtét után idő kell, hogy az agyi elektróda és az agyszövet közötti elektromos átmenet stabilizálódjon. A pacemaker állítása során előfordulhat átmeneti zsibbadás főként a kézben és az arcon, ami néhány másodperc elteltével megszűnik.

Thalamus stimuláció után

Hatásosság: a remegés típusától függően átlagosan 90-95%-os a hatásosság, hasonló a  thalamotomia során tapasztalt eredményekhez. Az eredmények a klinikai pontozóskálák alapján meggyőzőek, és a műszeres remegésmérés adatai alapján is bizonyítottak

Műtéttel kapcsolatos mellékhatások: Korai sebészi szövődményként gyulladás, bevérzés fordulhat elő 100 műtétből 1-2 esetben

Stimulációval kapcsolatos mellékhatások: néha, különösen súlyos remegés esetén kétoldali műtétnél előfordulhat zsibbadás, ami állítással megoldható. Néha beszéd artikulációs nehezítettség, esetleg enyhe egyensúlyzavar lép fel, súlyos esetben időnként félrenyelés is jelentkezhet. Ilyenkor a stimuláció paramétereit változtatni kell, amit akár a beteg saját otthonában is megtehet.

Késői, implantátummal kapcsolatos szövődmények átlagosan 100-ból 7 esetben fordulhatnak elő, ami beültetett pacemaker, vagy vezetékek körüli gyulladás, bőr-erózió, vagy kilökődés következtében lépnek fel. Ezeket általában kisebb sebészi beavatkozásokkal meg tudjuk oldani. A beültetett implantátumok kivételére nagyon ritkán lehet szükség.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu