Biztonságos környezet, védelem

Biztonságos környezet, védelem kialakítása

A biztonságos környezet kialakítása Parkinson-kór esetén a felvilágosítás, a gondozás, a diéta és szükség esetén a segédeszközök alkalmazása mellett is nagyon fontos, mert fokozott az elesés kockázata. Az elsődleges szempont az esteleges sérülések megelőzése. Ez a Parkinson-kóros beteg ápolása során a mindennapokban is rendkívül  fontos szerepet játszik

Biztonságos környezet, amivel esések megelőzhetők

Javasolt a küszöböket felszedni, rögzíteni kell az összes szőnyeget, lábtörlőt, padlócsempét. Kisebb szőnyegeket le kell, tapasztani. Az elektromos vezetékeket a fal széle mellé szükséges rögzíteni, a botlásveszély miatt. Fontos meggyőződni, hogy az idős ember papucsa, cipője nem csúszik-e. A korlátok: faltól legalább 5 cm-re legyenek sima, de nem csúszós anyagból. Erősítsék meg annyira, hogy a beteg súlyát elbírja. Az ajtók mellett fontos a korlát, mert ajtónyitáskor gyakori az elesés. Éles szélű asztalok és bútorok szélét le kell kerekíteni. Szükséges lehet eltávolítani valamennyi kiálló tárgyat a falakról. Ne szabad rendetlenséget hagyni, növeli a balesetveszélyt. A lakásban legyen jól megvilágítás, ajtók ablakok legyenek zárva. A lépcsőfokok magassága legyen egyforma, felszíne egyszínű, de a fokok szélét meg kell jelölni más színnel.

Letapadás

Gyakran lehet az elesés oka, fontos megtanulnia a páciensnek, hogy jár indításnak tudatosnak kell lennie, esetleg magas térdemeléssel átlép valamit az első lépésse. Azután már beindul a járás automatizmusa. Segíthet a padlócsempék vagy más padlóburkolat, esetleg a szőnyeg csíkjainak átlépkedése is.

Szék és ágy

A szék ülőfelülete a standard méretnél kb. 5 cm-rel magasabb, karfával, támlával ellátott legyen. A kárpitozott, puha ülőkéket kerülni kell. Lehetőleg a szék ülőkéje kissé előredöntött legyen, a hátsó lábak kb 5 cm-es megemelésével, így könnyebb a felállás. Az ágy fejfelőli része, legyen megemelve, a láb részénél legyen kapaszkodó elhelyezve, mert ez megkönnyíti a felülést. Az éjszaki megfordulást elősegítésére középső részében szatén betétes lepedő használat javasolt (külföldön elterjedt.)

Mellékhelyiségek használata (WC, fürdőszoba)

Kapaszkodók kialakítása, padlózat és a fürdőkád ellátása csúszásgátlóval, zuhanyzóban, kádban ülőke elhelyezése a fürdés megkönnyítésére. Kád és mosdó széleinek lekerekítése, sérülés veszély miatt. Szükség esetén a kádba való belépéshez dobogóra lehet szükség. Korszerű megoldás a fürdőkád ajtó beszerelése. WC ülőke megemelése szintén fontos a leülés és felállás miatt.

    A NeuroMed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

    NeuroMed Magánrendelő

    1026 Budapest, Júlia utca 2/C
    tel: +36 20 237 0344
    email: neuromed@parkinson.hu