Biztonságos környezet, védelem

Biztonságos környezet, védelem kialakítása

Esések megelőzése

Parkinson-kór esetén a felvilágosítás, a gondozás, a diéta és szükség esetén a segédeszközök alkalmazása mellett a Parkinson-kóros betegeknek fokozott az elesés kockázata, ezért nagyon fontos, az esteleges sérülések megelőzése, a biztonságos környezet kialakítása. Ez az ápolásban  fontos szerepet játszik

Javasolt a küszöböket felszedni, rögzíteni kell az összes szőnyeget, lábtörlőt, padlócsempét. Kisebb szőnyegeket le kell, tapasztani. Az elektromos vezetékeket a fal széle mellé szükséges rögzíteni, a botlásveszély miatt. Fontos meggyőződni, hogy az idős ember papucsa, cipője nem csúszik-e. A korlátok: faltól legalább 5 cm-re legyenek sima, de nem csúszós anyagból. Erősítsék meg annyira, hogy a beteg súlyát elbírja. Az ajtók mellett fontos a korlát, mert ajtónyitáskor gyakori az elesés. Éles szélű asztalok és bútorok szélét le kell kerekíteni. Szükséges lehet eltávolítani valamennyi kiálló tárgyat a falakról. Ne szabad rendetlenséget hagyni, növeli a balesetveszélyt. A lakás legyen jól megvilágítás, ajtók ablakok legyenek zárva. A lépcsőfokok magassága legyen egyforma, felszíne egyszínű, de a fokok szélét meg kell jelölni más színnel

Szék és ágy

A szék ülőfelülete a standard méretnél kb. 5 cm-rel magasabb, karfával, támlával ellátott legyen, A kárpitozott, puha ülőkéket kerülni kell.. Lehetőleg a szék ülőkéje kissé előredöntött legyen, a hátsó lábak kb 5 cm-es megemelésével, így könnyebb a felállás. Az ágy fejfelőli része, legyen megemelve, a láb részénél legyen kapaszkodó elhelyezve, mert ez megkönnyíti a felülést. Az éjszaki megfordulást elősegítésére középső részében szatén betétes lepedő használat javasolt (külföldön elterjedt.)

Mellékhelyiségek használata (WC, fürdőszoba)

Kapaszkodók kialakítása, padlózat és a fürdőkád ellátása csúszásgátlóval, zuhanyzóban, kádban ülőke elhelyezése a fürdés megkönnyítésére. Kád és mosdó széleinek lekerekítése, sérülés veszély miatt. Szükség esetén a kádba való belépéshez dobogóra lehet szükség. WC ülőke megemelése szintén fontos a leülés és felállás miatt.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  TELEFON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuomed@parkinson.hu