Biztonságos környezet, védelem

Biztonságos környezet, védelem kialakítása

A biztonságos környezet kialakítása Parkinson-kór esetén a felvilágosítás, a gondozás, a diéta és szükség esetén a segédeszközök alkalmazása mellett is nagyon fontos, mert fokozott az elesés kockázata. Az elsődleges szempont az esteleges sérülések megelőzése. Ez a Parkinson-kóros beteg ápolása során a mindennapokban is rendkívül  fontos szerepet játszik

Biztonságos környezet, amivel esések megelőzhetők

Javasolt a küszöböket felszedni, rögzíteni kell az összes szőnyeget, lábtörlőt, padlócsempét. Kisebb szőnyegeket le kell, tapasztani. Az elektromos vezetékeket a fal széle mellé szükséges rögzíteni, a botlásveszély miatt. Fontos meggyőződni, hogy az idős ember papucsa, cipője nem csúszik-e. A korlátok: faltól legalább 5 cm-re legyenek sima, de nem csúszós anyagból. Erősítsék meg annyira, hogy a beteg súlyát elbírja. Az ajtók mellett fontos a korlát, mert ajtónyitáskor gyakori az elesés. Éles szélű asztalok és bútorok szélét le kell kerekíteni. Szükséges lehet eltávolítani valamennyi kiálló tárgyat a falakról. Ne szabad rendetlenséget hagyni, növeli a balesetveszélyt. A lakásban legyen jól megvilágítás, ajtók ablakok legyenek zárva. A lépcsőfokok magassága legyen egyforma, felszíne egyszínű, de a fokok szélét meg kell jelölni más színnel.

Letapadás

Gyakran lehet az elesés oka, fontos megtanulnia a páciensnek, hogy jár indításnak tudatosnak kell lennie, esetleg magas térdemeléssel átlép valamit az első lépésse. Azután már beindul a járás automatizmusa. Segíthet a padlócsempék vagy más padlóburkolat, esetleg a szőnyeg csíkjainak átlépkedése is.

Szék és ágy

A szék ülőfelülete a standard méretnél kb. 5 cm-rel magasabb, karfával, támlával ellátott legyen. A kárpitozott, puha ülőkéket kerülni kell. Lehetőleg a szék ülőkéje kissé előredöntött legyen, a hátsó lábak kb 5 cm-es megemelésével, így könnyebb a felállás. Az ágy fejfelőli része, legyen megemelve, a láb részénél legyen kapaszkodó elhelyezve, mert ez megkönnyíti a felülést. Az éjszaki megfordulást elősegítésére középső részében szatén betétes lepedő használat javasolt (külföldön elterjedt.)

Mellékhelyiségek használata (WC, fürdőszoba)

Kapaszkodók kialakítása, padlózat és a fürdőkád ellátása csúszásgátlóval, zuhanyzóban, kádban ülőke elhelyezése a fürdés megkönnyítésére. Kád és mosdó széleinek lekerekítése, sérülés veszély miatt. Szükség esetén a kádba való belépéshez dobogóra lehet szükség. Korszerű megoldás a fürdőkád ajtó beszerelése. WC ülőke megemelése szintén fontos a leülés és felállás miatt.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu