Gyógyszerek

Parkinson gyógyszerek

Parkinson gyógyszerek több csoportja is alkalmazható a kezelés során, az aktuális állapot függvényében. A Parkinson gyógyszerek adagját csak akkor kell emelni, ha az emelés további állapotjavulást eredményez.

Nem bizonyított, hogy bármilyen gyógyszer, műtét, vagy egyéb kezelés szöveti szinten befolyásolná a Parkinson-kór alakulását,  csupán a tünetek javulását eredményezi

Gyógyszeres terápia

Kezdeti stádiumban az ún. “dopamin agonista” szereket alkalmazzák. Amennyiben ezek hatása nem elégséges a megfelelő életminőség eléréséhez, a dopamint helyettesítő (substitutiós) kezelést kell elkezdeni.

A Parkinson-kór kezelésére használatos dopamin helyettesítő készítmények hatóanyaga az L-dopa vagy más néven Levodopa. A gyógyszerek rövid és hosszú hatásúak lehetnek. Az L-dopa kezelést az 1960- as évek végétől alkalmazzák, a betegek 75%-ánál eredményesen. Nem minden tünetre hat egyformán, leghatásosabban a mozgások meglassultságát és az izomfeszülést befolyásolja, a remegést kevésbé. Egy bizonyos idő elteltével a terápiás adag emelésére lehet szükség. Sebészeti beavatkozást követően esetleg csökkenthető a gyógyszeradag.

Selegilin:

magyar fejlesztésű gyógyszer, a dopamin metabolikus lebomlását gátolja, adása javasolt első szerként a diagnózis felállításakor, korai stádiumban akár monoterápiában is, késlelteti a levodopa beállításának szükségességét, csökkenti a levodopa igényt..

Amantadin:

akár monoterápiában enyhe tünetek, de jó mozgáskészség esetén hatásos. E szer a Parkinson-kór valamennyi tünetét javíthatja, bár hatásmódja tisztázatlan.

Anticholinerg szerek:

inkább a tremort és a rigiditást, mint a bradykinesist enyhítik. Hatásmechanizmus: a dopaminnal szemben csökkentik a relatív acetilkolin túlsúlyt.

Dopamin agonisták – közvetlenül a dopamin receptorokra hatnak. Ma leginkább a levodopa kezelés megkezdése előtt vagy más gyógyszerekkel kombinálva adják.

Levodopa:

a szervezetben dopaminná alakuló levodopa a parkinsonizmus valamennyi tünetét javítja. A betegség progresszióját azonban nem állítja meg. A levodopa által okozott dyskinesisek a legváltozatosabb formában jelentkezhetnek, beleértve a choreat, athetosist, dystoniát, tremort, tic-eket. Még későbbi szövődmény az “on-off” jelenség”. Az „off” fázisban észlelhető jelentős bradykinesis, az „on” periódusban gyakran feltűnő dyskinesis és a mobilitás fokozódik.

COMT- gátlók:

jelentőségüket a motoros fluktuáció esteiben emelték ki. Növelik az „ON állapot” időtartamát, míg csökkentik az „OFF” tartalmat. A Levodopa és a COMT- gátlók kezdetektől való együtt adása csökkentik a dyskinéziát és a motoros fluktuáció kialakulásának kockázatát.

    A NeuroMed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

    NeuroMed Magánrendelő

    1026 Budapest, Júlia utca 2/C
    tel: +36 20 237 0344
    email: neuromed@parkinson.hu