Gyógyszerek

Parkinson gyógyszerek

Parkinson gyógyszerek több csoportja is alkalmazható a kezelés során, az aktuális állapot függvényében. A Parkinson gyógyszerek adagját csak akkor kell emelni, ha az emelés további állapotjavulást eredményez.

Nem bizonyított, hogy bármilyen gyógyszer, műtét, vagy egyéb kezelés szöveti szinten befolyásolná a Parkinson-kór alakulását,  csupán a tünetek javulását eredményezi

Gyógyszeres terápia

Kezdeti stádiumban az ún. “dopamin agonista” szereket alkalmazzák. Amennyiben ezek hatása nem elégséges a megfelelő életminőség eléréséhez, a dopamint helyettesítő (substitutiós) kezelést kell elkezdeni.

A Parkinson-kór kezelésére használatos dopamin helyettesítő készítmények hatóanyaga az L-dopa vagy más néven Levodopa. A gyógyszerek rövid és hosszú hatásúak lehetnek. Az L-dopa kezelést az 1960- as évek végétől alkalmazzák, a betegek 75%-ánál eredményesen. Nem minden tünetre hat egyformán, leghatásosabban a mozgások meglassultságát és az izomfeszülést befolyásolja, a remegést kevésbé. Egy bizonyos idő elteltével a terápiás adag emelésére lehet szükség. Sebészeti beavatkozást követően esetleg csökkenthető a gyógyszeradag.

Selegilin:

magyar fejlesztésű gyógyszer, a dopamin metabolikus lebomlását gátolja, adása javasolt első szerként a diagnózis felállításakor, korai stádiumban akár monoterápiában is, késlelteti a levodopa beállításának szükségességét, csökkenti a levodopa igényt..

Amantadin:

akár monoterápiában enyhe tünetek, de jó mozgáskészség esetén hatásos. E szer a Parkinson-kór valamennyi tünetét javíthatja, bár hatásmódja tisztázatlan.

Anticholinerg szerek:

inkább a tremort és a rigiditást, mint a bradykinesist enyhítik. Hatásmechanizmus: a dopaminnal szemben csökkentik a relatív acetilkolin túlsúlyt.

Dopamin agonisták – közvetlenül a dopamin receptorokra hatnak. Ma leginkább a levodopa kezelés megkezdése előtt vagy más gyógyszerekkel kombinálva adják.

Levodopa:

a szervezetben dopaminná alakuló levodopa a parkinsonizmus valamennyi tünetét javítja. A betegség progresszióját azonban nem állítja meg. A levodopa által okozott dyskinesisek a legváltozatosabb formában jelentkezhetnek, beleértve a choreat, athetosist, dystoniát, tremort, tic-eket. Még későbbi szövődmény az “on-off” jelenség”. Az „off” fázisban észlelhető jelentős bradykinesis, az „on” periódusban gyakran feltűnő dyskinesis és a mobilitás fokozódik.

COMT- gátlók:

jelentőségüket a motoros fluktuáció esteiben emelték ki. Növelik az „ON állapot” időtartamát, míg csökkentik az „OFF” tartalmat. A Levodopa és a COMT- gátlók kezdetektől való együtt adása csökkentik a dyskinéziát és a motoros fluktuáció kialakulásának kockázatát.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu