Diéta

Parkinson kór diéta

Parkinson kór diéta kiválasztása és az étrend alakítása egyaránt fontos. Különös tekintrettel igaz ez az állítás lőrehaladott stádiumban levő betegeknél.

Parkinson kór diéta és gyógyszerek

A Parkinson-kóros betegek részére speciális diétára nincs szükség, azonban a betegség tüneteiből kiindulva mégis van néhány szempont, amire érdemes odafigyelni. Mindig arra kell törekedni, hogy az étkezés örömöt okozzon. Ne fogyasszon olyan ételeket, amit nem kedvel. Naponta inkább többször egyszerre kisebb mennyiségeket, ez lehet akár 6-7 alkalom, de a napi megengedett kalória mennyiséget nem lépje át. Tudni kell, hogy a levodopa tartalmú gyógyszer (Madopar, Sinemet, Duellin) bevételével egy időben történő fehérje gazdag táplálkozás gátolja a szer felszívódását, nagymértékben rontja a hatásfokot.

Gyakori hiba: az oldható Madopar dispersible tablettát (fehér színű Madopar tabletta) 1/2-1 deciliter vízben feloldva kell bevenni! Így fejti ki a leggyorsabban a hatását.

Étrend

Főként a Parkinson-kór előrehaladott stádiumában a pontos étrend betartása nagyon fontos lehet. Az étkezések előtt 20 perccel, vagy 1,5 órával utána célszerű a levodopa készítményeket bevenni, kivéve a HBS Madopart, amelyet az étkezés vége felé. A nagymennyiségű, főleg magas állati zsiradék tartalmú ételek több órán keresztül tartózkodnak a gyomorban. A savas környezetben eltöltött hosszú idő szintén kedvezőtlenül hat a gyógyszerekre ronthatja a hatást. A betegek általában nagyon kevés folyadékot fogyasztanak, mivel azonban naponta általában 4-5 alkalommal szednek gyógyszert, célszerű, hogy ezzel egy időben legalább 1- 1,5 csésze folyadékot igyanak meg. Az ideális mennyiség naponta 2,5- 3 liter lenne, mert az alapbetegséghez gyakran társul székrekedés is.

Parkinson-kóros beteg lehetőleg az étkezéshez fogyasszon nyers zöldséget, gyümölcsöt bármilyen formában. Kiemelt jelentősége van az élelmi anyagoknak, főleg a gyógyszert szedők esetén, mert fehérje megszorítás van. A Vitamin bevitel nincs korlátozva. A gabonákban és a tejtermékekben található fehérjék gyakran allergénként viselkednek a szervezetben. Ezért, ha bizonyos ételek elfogyasztása után mindig ugyan azok a kellemetlen tünetek (hasmenés, émelygés, bőrkiütés) észlelünk, akkor csökkentsük, vagy iktassuk ki ezeket az ételeket az étrendből.

Vannak olyan betegségek, általános és parkinson gyógyszerek, amelyek szedése esetén bizonyos étrendi előírásokat be kell tartani. Ezekre rá kell kérdezni a kezelő orvosnál. További kérdések esetén forduljon a NeuroMed Magánrendelő munkatársaihoz bizalommal!

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu