Ki operálható Parkinson műtéttel

Ki operálható Parkinson kór miatt?

Vajon ki operálható Parkinson-kór miatt, és mikor célszerű elvégezni a műtétet ahhoz, hogy a leginkább hatásos legyen. Kinek nem javasolt a műtét? Ezeknek a kérdésnek a megválaszolásához adunk támpontokat az alábbi oldalon.

A jelenleg legmodernebb műtéti eljárás az agyi pacemaker beültetés, mély agyi stimuláció, ami DBS műtét néven is rövidíthető. A műtét során egyik vagy mindkét oldalra elektródát ültetünk az agy pontosan meghatározott területébe attól függően, hogy milyen tünetet szeretnénk csökkenteni.

DBS műtétről röviden

A mély agyi stimulációs DBS műtéttel nem a betegséget, hanem csak annak tüneteit kezeljük. Így aztán nem csak Parkinson-kóros, hanem más típusú nem akaratlagos mozgászavar esetén is javasolható sebészi kezelés. Az agyi elektróda behelyezése éber állapotban helyi érzéstelenítésben elvégezhető. A pacemaker beültetés és az összekötő bőr alatti átvezetése altatásban végezhető, ez a műtét utolsó, rövidebb része. A műtét fájdalommentes, mert az agyállományban nincsenek fájdalomérző idegvégződések.

A DBS műtétet megelőzően az agyi anatómiát részletesen feltérképező koponya MR vizsgálat szükséges. Speciális protokoll szerint történik a vizsgálat 3T erősségű MR készülékkel. Úgynevezett diffúziós tenzoros sorozatokat készítünk 64 grádienssel, melynek adatait az agyban lefutó egyes pályák leképezésére használunk.

A műtéti tervezést saját számítógépes programmal végezzük, amit dr. Pongrácz Ferenc mérnök úrral fejlesztünk. A Vister-3D program csaknem 20 éves programozási munka közös eredménye. A tervezőprogramba 3 szabadalmunkat is beépítettük, hogy az elektródák nagy pontossággal legyenek beültetve agyi célzó készülékkel a megfelelő helyre. 3 gyakran használt célpont az agyban a thalamusban levő Vim mag, ez a műtét a thalamus stimuláció, a belső globus pallidus és a neucleus subthalamicus.

Javallatok – ellenjavallatok

Gyakori műtéti javallat a csillapíthatatlan remegés, ami Parkinson-kór és Parkinson szindróma esetén egyaránt előfordul. Parkinson kór esetén akkor jön el a műtét ideje, amikor egyre rövidülő gyógyszerhatás miatt hullámzóvá válik a mozgásteljesítmény. Néha még a hozzátartozók számára is hihetetlen, hogy szinte egyik pillanatról a másikra mozgásképtelenség alakul ki, majd amikor beveszi a gyógyszert, akkor javul a mozgás, de átcsaphat túlmozgásokba. Ez nem tévesztendő össze a remegéssel, ezek a fej és a végtagok (nem feltétlenül mindegyik) csavaró-rángó mozgásai (a lábban, mintha csikket taposna el). Na, ilyenkor már javasolt a műtét.  A csillapíthatatlan remegés és nyaki vagy arc disztónia  esetén a műtéti javallat felállításához saját fejlesztésű és egyedülálló számítógépes mozgáselemzést végzünk, kamerás rendszerrel és digitális spirálrajzoló teszttel.

A felső korhatár általában 80 év, de mindig a beteg általános állapotát tartjuk mérvadónak. Nem minden betegnél végezhető műtét, minden eset egyéni elbírálása szükséges.

Ellenjavallatot képez a súlyos memória- és beszédzavar, a kezeletlen és befolyásolhatatlan magas vérnyomás, a többszöri agytrombózis és a súlyos izületi deformitások valamint a nagyfokú agykamra-tágulat. Összességében, a műtéti kockázat a célzó technikából adódóan a nyitott agyműtétekhez képest alacsony.

Osztályunkon kétoldali műtéten átesett beteg MR felvétele. Baloldalon függőleges-, jobboldalon vízszintes metszetben látható az A – pallidotomia és a B – pacemakerrel összekötött agyi elektróda képe.

Operált betegeink műtét utáni videóit ki- és bekapcsolt pacemakerrel a NeuroMed Magánrendelő honlapján a Betegeink műtét utáni videói oldalon tekinthetik meg.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársainak célja pácienseink magas szintű ellátásának biztosítása.
  Szolgáltatások között: mély agyi stimuláció (DBS) műtéti kivizsgálás Parkinson-kór, tremor, disztónia és más típusú mozgászavar miatt. Elbírálás gerincvelő stimuláció (SCS) előkészítése csillapíthatatlan fájdalom kezelésére. Műszeres remegés vizsgálat, tremorometria, mozgáselemzés. Műtét utáni agyi és gerinc pacemaker beállítás. Idegsebészeti agyműtét és gerincműtét előtti kivizsgálás, műtéti elbírálás és műtét utáni követés. Gyógytorna, fizikoterápia, transzkraniális egyenáram kezelés Parkinson kórban, CT és MR vizsgálatok szervezése rövid előjegyzéssel.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu