Ki operálható Parkinson műtéttel

Ki operálható Parkinson kór miatt?

Vajon ki operálható Parkinson-kór miatt, és mikor célszerű elvégezni a műtétet ahhoz, hogy a leginkább hatásos legyen. Kinek nem javasolt a műtét? Ezeknek a kérdésnek a megválaszolásához adunk támpontokat az alábbi oldalon.

A jelenleg legmodernebb műtéti eljárás az agyi pacemaker beültetés, mély agyi stimuláció, ami DBS műtét néven is rövidíthető. A műtét során egyik vagy mindkét oldalra elektródát ültetünk az agy pontosan meghatározott területébe attól függően, hogy milyen tünetet szeretnénk csökkenteni.

DBS műtétről röviden

A mély agyi stimulációs DBS műtéttel nem a betegséget, hanem csak annak tüneteit kezeljük. Így aztán nem csak Parkinson-kóros, hanem más típusú nem akaratlagos mozgászavar esetén is javasolható sebészi kezelés. Az agyi elektróda behelyezése éber állapotban helyi érzéstelenítésben elvégezhető. A pacemaker beültetés és az összekötő bőr alatti átvezetése altatásban végezhető, ez a műtét utolsó, rövidebb része. A műtét fájdalommentes, mert az agyállományban nincsenek fájdalomérző idegvégződések.

A DBS műtétet megelőzően az agyi anatómiát részletesen feltérképező koponya MR vizsgálat szükséges. Speciális protokoll szerint történik a vizsgálat 3T erősségű MR készülékkel. Úgynevezett diffúziós tenzoros sorozatokat készítünk 64 grádienssel, melynek adatait az agyban lefutó egyes pályák leképezésére használunk.

A műtéti tervezést saját számítógépes programmal végezzük, amit dr. Pongrácz Ferenc mérnök úrral fejlesztünk. A Vister-3D program csaknem 20 éves programozási munka közös eredménye. A tervezőprogramba 3 szabadalmunkat is beépítettük, hogy az elektródák nagy pontossággal legyenek beültetve agyi célzó készülékkel a megfelelő helyre. 3 gyakran használt célpont az agyban a thalamusban levő Vim mag, ez a műtét a thalamus stimuláció, a belső globus pallidus és a neucleus subthalamicus.

Javallatok – ellenjavallatok

Gyakori műtéti javallat a csillapíthatatlan remegés, ami Parkinson-kór és Parkinson szindróma esetén egyaránt előfordul. Parkinson kór esetén akkor jön el a műtét ideje, amikor egyre rövidülő gyógyszerhatás miatt hullámzóvá válik a mozgásteljesítmény. Néha még a hozzátartozók számára is hihetetlen, hogy szinte egyik pillanatról a másikra mozgásképtelenség alakul ki, majd amikor beveszi a gyógyszert, akkor javul a mozgás, de átcsaphat túlmozgásokba. Ez nem tévesztendő össze a remegéssel, ezek a fej és a végtagok (nem feltétlenül mindegyik) csavaró-rángó mozgásai (a lábban, mintha csikket taposna el). Na, ilyenkor már javasolt a műtét.  A csillapíthatatlan remegés és nyaki vagy arc disztónia  esetén a műtéti javallat felállításához saját fejlesztésű és egyedülálló számítógépes mozgáselemzést végzünk, kamerás rendszerrel és digitális spirálrajzoló teszttel.

A felső korhatár általában 80 év, de mindig a beteg általános állapotát tartjuk mérvadónak. Nem minden betegnél végezhető műtét, minden eset egyéni elbírálása szükséges.

Ellenjavallatot képez a súlyos memória- és beszédzavar, a kezeletlen és befolyásolhatatlan magas vérnyomás, a többszöri agytrombózis és a súlyos izületi deformitások valamint a nagyfokú agykamra-tágulat. Összességében, a műtéti kockázat a célzó technikából adódóan a nyitott agyműtétekhez képest alacsony.

Osztályunkon kétoldali műtéten átesett beteg MR felvétele. Baloldalon függőleges-, jobboldalon vízszintes metszetben látható az A – pallidotomia és a B – pacemakerrel összekötött agyi elektróda képe.

Operált betegeink műtét utáni videóit ki- és bekapcsolt pacemakerrel a NeuroMed Magánrendelő honlapján a Betegeink műtét utáni videói oldalon tekinthetik meg.

    A NeuroMed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

    NeuroMed Magánrendelő

    1026 Budapest, Júlia utca 2/C
    tel: +36 20 237 0344
    email: neuromed@parkinson.hu