Ki operálható

Ki operálható

A DBS műtétekről röviden

A mély agyi stimulációs DBS műtéttel nem a betegséget, hanem csak annak tüneteit kezeljük. Így aztán nem csak Parkinson-kóros, hanem más típusú nem akaratlagos mozgászavar esetén is javasolható sebészi kezelés. Az agyi elektróda behelyezése éber állpotban helyi érzéstelenítésben elvégezhető. A pacemaker beültetés és az összekötő bőr alatti átvezetése altatásban végezhető, ez a műtét utolsó, rövidebb része. A műtét fájdalommentes, mert az agyállományban nincsenek fájdalomérző idegvégződések. A felső korhatár általában 80 év, de mindig a beteg általános állapotát tartjuk mérvadónak. Nem minden betegnél végezhető műtét, minden eset egyéni elbírálása szükséges.

Ellenjavallatot képez a súlyos memória- és beszédzavar, a kezeletlen és befolyásolhatatlan magas vérnyomás, a többszöri agytrombózis és a súlyos izületi deformitások valamint a nagyfokú agykamra-tágulat. A műtéti kockázat a célzó technikából adódóan a nyitott agyműtétekhez képest alacsony.

A csillapíthatatlan remegés és nyaki vagy arc disztónia  esetén a műtéti javallat felállításához saját fejlesztésúű és egyedülálló számítógépes mozgáselemzést végzünk, kamerás rendszerrel és digitális spirálrajzoló teszttel. A  DBS műtétet megelőzően az agyi anatómiát részletesen feltérképező koponya MR vizsgálat szükséges. Speciális protokoll szerint történik a vizsgálat 3T erősségű MR készülékkel. Úgynevezett diffúziós tenzoros sorozatokat készítünk 64 grádienssel, melynek adatait az agyban lefutó egyes pályák leképezésére használunk.

A műtéti tervezést saját számítógépes programmal végzem, amit dr. Pongrácz Ferenc mérnök úrral fejlesztünk. A Vister-3D program csaknem 20 éves programozási munka közös eredménye. A tervezőprogramba 3 szabadalmunkat is beépítettük, hogy az elektródák nagy pontossággal legyenek  beültetve agyi célzó készülékkel a megfelelő helyre. 3 gyakran használt célpont az agyban a thalamusban levő  Vim mag, a belső globus pallidus és a neucleus subthalamicus.

Osztályunkon kétoldali műtéten átesett beteg MR felvétele. Baloldalon függőleges-, jobboldalon vízszintes metszetben látható az A-pallidotomia és a B-pacemakerrel összekötött agyi elektróda képe.

Operált betegeink műtét utáni videóit ki- és bekapcsolt pacemakerrel a NeuroMed Magánrendelő honlapján a Betegeink műtét utáni videói oldalon tekinthetik meg.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  TELEFON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuomed@parkinson.hu