Parkinson-kór

A betegségről

Parkinson-kór és kezelése

A Parkinson-kór elnevezését James Parkinson brit orvosról kapta, aki 1817-ben írt munkájában reszketeg hűdésnek nevezte a kórképet. Az 1960-as évek elején mutatták ki, hogy a háttérben az agyi ingerületet átvivő anyagok egyike – a dopamin hiánya van, ami egy sejtcsoport pusztulásának következménye. A sejtek az agy substantia nigra-nak nevezett területén helyezkednek el.

A Parkinson-kór az un. extrapyramidális (nem akaratlagos) mozgászavarok egyik formája. Négy legfontosabb tünete

 • a remegés (tremor), ami végtagokban, arcon jelentkezhet;
 • az izomfeszülés (rigiditás) a végtagokban és a törzsizomzatban;
 • a mozgások meglassulása (bradykinesia);
 • és az egyensúlyzavar.

A betegség progresszív jellegű, de az állapotromlás mértéke egyénenként nagyon változó. Nem fertőző, öröklődésre utaló hajlamot nem igazoltak.

Hasonló tüneteket okozhatnak más betegségek is – olyankor parkinsonismusról beszélünk.

Parkinson-kór kezelése

A tudomány jelenlegi eredményei alapján a Parkinson-kór nem gyógyítható, azonban megfelelő gyógyszeres és – szükség esetén – sebészi kezeléssel igen jó eredmények érhetők el, a panaszt okozó tünetek csökkenthetők, akár meg is szüntethetők.

Kezdeti stádiumban az úgynevezett “dopamin agonista” szereket alkalmazzák. Ha ezek hatása nem elégséges, akkor a dopamint helyettesítő kezelést kell elkezdeni. Az ilyen készítmények hatóanyaga az L-dopa, melyek rövid és hosszúhatásúak is lehetnek.

Az L-dopa kezelést az 1960-as évek végétől alkalmazzák, a betegek legalább 75 %-ánál eredményes. Nem minden tünetre hat egyformán. Leghatásosabban a mozgások meglassultságát és az izomfeszülést befolyásolja, a remegést kevésbé. Egy bizonyos kezelési idő elteltével a terápiás adag emelésére lehet szükség. Sebészeti beavatkozást követően esetleg csökkenthető a gyógyszeradag.

A Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerek hatását, a felszívódás gyorsaságát befolyásolja a táplálkozási rend. Éhgyomorra bevett gyógyszer gyorsabban hat, de nem minden gyógyszert ajánlatos éhgyomorra szedni. A fehérjeszegény étrend meggyorsítja a felszívódást, meghosszabbíthatja a gyógyszerhatás idejét.

A Parkinson-kóros betegek kezelésében a gyógyszerek mellett nagy szerepe van a gyógytornának, a mozgásterápiának. Fejlett országokban hangsúlyt helyeznek a psychoterápiára. Új kezelési eljárásnak számít a koponyán keresztül végzett (transcranialis) egyenáram kezelés (TDCS).

Az előrahaladott Parkinson-kór kezelése során fontos szerep van az ápolásnak.

A fentiekből következik, hogy minden betegnek az optimális eredmény érdekében komplex egyéni kezelésben kell részesülnie. A kezelési módszerek kombinálása a beteg állapotától, a tünetektől és a betegség súlyosságától függ.

Az egész testet beorító szófelhő a Parkinson-kór tüneteivel

DBS műtét – mély agyi stimuláció

Mély agyi stimuláció

Csillapíthatatlan remegés vagy mozgástelejsítmény ingadozás esetén műtéti megoldás javasolt, melyek közül a korszerű megoldás az agyi pacemaker beültetés,  mély agyi stimuláció – Deep brain stimulation, rövidítve DBS. Ezt a típusú műtétet elsőként Magyarországon 1998-ban kezdtem el, és 2019-ig több, mint 400 agyi pacemaker beültetést végeztem. A műtétek eredményéről a NeuroMed Magánrendelő honlapján elérhető betegeink DBS műtét utáni videói oldalon található összeállítás.

  A NeuroMed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

  NeuroMed Magánrendelő

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C
  tel: +36 20 237 0344
  email: neuromed@parkinson.hu