Arcidegzsába műtéti kezelése

Amennyiben speciális MR vizsgálattal kimutatható az úgynevezett neurovascularis konfliktus – az első választandó opció a Janetta-féle microvascularis decompressio. A műtét során a fül mögött és kissé alatta ejtett bőmetszésből feltárjuk az V. agyideg rostjait és attól távolabb helyezzük a vele érintkező érkacsot. A két anatómiai képlet közé teflon darabot, vagy izomdarabkát helyezünk. A két anyag hatásossága lényegesen nem tér el egymástól. A műtétet altatásban kell végezni. Azoknál, akiknél ez a módszer túlságosan kockázatos, a Gasser-dúc roncsolása alkalmazható. A szájon át felszúrt tűn keresztül Röntgen képerősítő mellett vagy kémiai (glicerin) roncsolással vagy radiofrekvenciás hőkezeléssel szakítjuk meg a rostokat.

A végtagokban, törzsön megjelenő fájdalmak során roncsolásos műtéteket nem végzünk, a korszerű neuromodulációt alkalmazzuk.

Neuromoduláció neuropacemaker beültetéssel

A neuromoduláció nem jár roncsolással, és nagy előnye, hogy szabályozható a hatása. A neuromoduláció  alkalmazásának feltételi közé tartozik a páciens neuropszichológiai szűrése, a műtétet követően a beteg szoros együttműködése orvosával és a személyzettel a rendszer beállítása során. A beállítás többszöri beteg-orvos találkozást, néha kórházi bent fekvést is igényelhet. A beültetett rendszerek általában 4 hónap alatt stabilizálódnak, ez alatt az idő alatt a hatás nagyban változhat. A végleges beállítás néha további hónapokig is eltarthat.

A következő műtéti lehetőségek vannak:

Gerincvelő stimuláció (SCS) részletesen itt olvashat

Hátsó gyöki ganglion stimuláció (DRG) részletesen ugyanitt

Motoros kéreg stimuláció (MCS) ritkán alkalmazzuk, műtétről részletesen a http://www.parkinson.hu/hu/mas-mutetek/motoros-kereg-stimulacio”  alatt olvasható

Mély agyi stimuláció (DBS) 

Copyright © 2020 dr. Valálik István - Parkinson sebészet. Minden jog fenntartva.