Gyógyszerek

A korai diagnosztika rendkívül fontos, mivel ilyenkor még a neuroprotekkciónak van nagy jelentősége, lehet. Kezdeti stádiumban az ún. "dopamin agonista" szereket alkalmazzák. Ha ezek hatása nem elégséges, akkor a dopamint helyettesítő (substitutiós) kezelést kell elkezdeni.

Az ilyen készítmények hatóanyaga az L-dopa, melyek rövid és hosszúhatásúak lehetnek. Az L-dopa kezelést az 1960- as évek végétől alkalmazzák, a betegek 75%-ánál eredményesen. Nem minden tünetre hat egyformán, leghatásosabban a mozgások meglassultságát és az izomfeszülést befolyásolja, a remegést kevésbé. Egy bizonyos idő elteltével a terápiás adag emelésére lehet szükség. Sebészeti beavatkozást követően esetleg csökkenthető a gyógyszeradag.

Selegilin:

magyar fejlesztésű gyógyszer, a dopamin metabolikus lebomlását gátolja, adása javasolt első szerként a diagnózis felállításakor, korai stádiumban akár monoterápiában is, késlelteti a levodopa beállításának szükségességét, csökkenti a levodopa igényt..

Amantadin:

akár monoterápiában enyhe tünetek, de jó mozgáskézség esetén hatásos. E szer a parkinsonizmus valamennyi tünetét javíthatja, bár hatásmódja tisztázatlan.

Anticholinerg szerek:

inkább a tremort és a rigiditást, mint a bradykinesist enyhítik. Hatásmechanizmus: a dopaminnal szemben csökkentik a relatív acetilkolin túlsúlyt.

Dopamin agonisták - közvetlenül a dopamin receptorokra hatnak. Ma leginkább a levodopa kezelés megkezdése előtt vagy más gyógyszerekkel kombinálva adják.

Levodopa:

a szervezetben dopaminná alakuló levodopa a parkinsonizmus valamennyi tünetét javítja. A betegség progresszióját azonban nem állítja meg. A levodopa által okozott dyskinesisek a legváltozatosabb formában jelentkezhetnek, beleértve a choreat, athetosist, dystoniát, tremort, tic-eket. Még későbbi szövődmény az "on-off” jelenség". Az „off” fázisban észlelhető jelentős bradykinesis, az „on” periódusban gyakran feltűnő dyskinesis és a mobilitás fokozódik.

COMT- gátlók:

jelentőségüket a motoros fluktuáció esteiben emelték ki. Növelik az „on” időtartamát, míg csökkentik az „off” tartalmat. A Levodopa és a COMT- gátlók kezdetektől való együtt adása csökkentik a dyskinéziát és a motoros fluktuáció kialakulásának kockázatát.

 

 

A korszerű gyógyszeres kezelés sémája

 

 
Copyright © 2020 dr. Valálik István - Parkinson sebészet. Minden jog fenntartva.