Képalkotó vizsgálatok

  • A CT és MRI vizsgálatokon a Parkinson-kór egyértelmű jelei nem láthatók. elvégzésük ennek ellenére szükséges, mivel hasonló tüneteket okozó más organikus idegrendszeri betegségeket zárhatunk ki. Krónikus vagy heveny agyi keringészavar, agysorvadás, gyulladás, esetleg az agyvíz keringészavara állapítható meg. Az úgynevezett Parkinson plusz szindrómáknak is lehetnek nagy valószínűséggel alátámasztó jelei.
  • SPECT (single photon emission tomography – egyfotonemissziós tomográfia) vizsgálattal az agyi keringés álapotáról a regionális vérátáramlás vizsgálatával információt kapunk egyéb betegségekről. Emellett speciálisan a dopamin receptorokhoz kötőfő radioaktív anyagok (radiofarmakonok) beadása után azok dopamin-receptorokhoz való kötődését is lehet vizsgálni. Ez közül az egyik az úgynevezett DATSCAN, amit atörzsdúcok szinapszis előtti (preszinapticus) vizsgálatára lehet használni. A mások a jód-benzamid (IBZM) SPECT, amit a postszinaptikus dopamin receptor sűrűségének kimutatása lehet használni. A vizsgálatokat a Parkinson-kór és egyéb Parkinson-szindrómát okozó kórképek elkülönítése, Lewy-testes dementia és Alzheimer-kór elkülönítésére lehet használni.

Utóbbi két vizsgálat csak korlátozottan érhető el, mivel az OEP nem finanszírozza. Ez a vizsgálat sem támasztja alá egyértelműen a PK diagnózisát, csak további információt kaphatunk. Nemzetközileg sem egyértelműen tartják szükségesnek a PK diagnózisának felállításához.

  • A pozitron-emissziós tomográfia (PET) során szintén radioaktív anyagot kell befecskendezni. Glükózhoz kötöttradioaktív vizsgálat - [18F]fluoro-2-deoxyglucose-PET (FDG-PET) a szőlőcukor anyagcserét vizsgálhatjuk. Amennyiben izotóppal jelölt levodopát alkalmazunk jelzőanyagként, a nigrostriális rendszert lehet vizsgálni. A kívülről bevitt, radioaktív liganddal jelzett levodopa kötődését, 6-[18F]levodopa PET vizsgálattal lehet láthatóvá tenni. A [11C]DTBZ-PET vizsgálat során a kötődés mértéke korrelál a PK beteg levodopára történő reagálásával.
  • PET-CT vizsgálat során egyszerre végzik el a CT és a PET vizsgálatot.

 

Copyright © 2020 dr. Valálik István - Parkinson sebészet. Minden jog fenntartva.