DBS műtét - mély agyi stimuláció

 A mély agyi stimuláció (deep brain stimulation - DBS) lényege, hogy szabályozható erősségű és paraméterű ingeráram segítségével visszafordítható, vagyis reverzibilis hatás biztosít. Ezáltal hatása jól kontrollálható, megtartja a lehetőséget az esetleg később alkalmazandó módzsereknek is és új felhasználási lehetőségeket nújt, elsősorban a fájdalomcsillapítás és a  pszichiátriai sebészet területén.

A beavatkozás hátránya, hogy igen költséges implantátumokra van szükség. Magyarországon a beavatkozás TB finanszírozott, tehát érvényes magyar TAJ kártyával rendelkező betegeknek elvégezhető. A műtét speciális technikát és módszertant igénylő idegsebészeti beavatkozás.

A Szt. János Kórház Idegsebészeti osztályának európai színvonalon felszerelt műtőjében a szükséges berendezések és feltételek rendelkezésre állnak az ilyen típusú korszerű műtétek elvégzéséhez. Az első ilyen beavatkozást 1998-ban végeztük, több mint 20 éve.

Nemrég volt kontroll vizsgálaton az a betegünk, akinek 1999 januárjában végeztünk osztályunkon DBS műtétet, vagyis 20 éve él mély agyi stimulációval!!!

Betegeinkről műtét után készült videdók Videotar-ban megtekinthetők.

 

 

 

A műtéti beavatkozás segíségével az idegpálya-rendszerben helyreállítható a felborult egyensúly, csökkenthető a fokozottan működő sejtek aktivitása. A tünetek közül eklsősorban a remegést, az izomfeszülést csökkenti, jó eredménnyel szünteti meg a gyógyszer okozta túlmozgásokat és javíthatja a meglassult beteg mozgásteljesítményét, valamint csökkentheti a beteg gyógyszerigényét. Az egyensúlyzavar és a nyelészavar műtéttel nem javítható.

A műtéti beavatkozást részletes klinikai vizsgálat, és agyi MR vizsgálat előzi meg. Minden betegről - amennyiben hozzájárulását adja - a műtétet megelőzően- és utána is videofelvétel készül. A célpont meghatározása stereotaxiás agyi célzó berendezéssel történik, melynek alapja egy koponyához rögzített fémkeret. Ennek felhelyezése után agyi komputertomográfia (CT) történik Az osztályunkon kifejlesztett számítógépes program segítségével a CT vezérlés időtartama jelentősen csökkenthető.

 

 

sztereotaxiás keret felhelyezése

 

Agyi CT felvétel

 

 

A célzó keret felhelyezése

 

A célpont kijelölése az agyi CT alapján

 

A beteg agyáról készült CT képek segítségével külön számítógépen meghatározzuk a kiválasztott célpont koordinátáját és a célzó berendezés beállítási értékeit. A hajat a DBS műtétekhez le szoktuk vágatni.

 

 

Ct vizsgálat

 

 

 

Komputertomográfiás célpont meghatározás

 

Az elektróda beültetést helyi érzéstelenítésben végezzük.

 

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, ugyanis a beteg éber állapota és folyamatos együttműködése a beavatkozás során elengedhetetlen a szövődmények kivédéséhez és a megfelelő hatás értékeléséhez.

 

A DBS rendszert két, egymást követő műtéti beavatkozással ültetjük be. Az első műtéti rész az agyi elektródának a kiszámított célpontba történő CT-vezérelt stereotaxiás beültetése. A műtét ezen fázisa helyi érzéstelenítésben történik.  14 mm-es koponyafuratot készítünk, majd mikroelektródás elvezetés és a tesztingerlés alapján meghatározzuk az aktív érintkező optimális helyét, majd röntgenkép-erősítő és mélységmérő ellenőrzése mellett ebbe a pontba vezetjük a beültetendő platina-irídium elektródát. Medtronic gyártány esetén az elektróda átmérője 1,27 mm, melyen 4 db. egyenként 1,5 mm-es érintkező helyezkedik el, közöttük a távolság típustól függően 0,5 vagy 1,5 mm. St. Jude rendszer eetéln jelenleg 1,4mm-es elketródát (folyamatban van az 12,27 m-es elektróda típus engedélyeztetése), szintén 1,5 mm-es nagyságban és 0,5 vagy 1,5 mm-es köztes távolsággal.

Az elektródát műanyag patenttal vagy erre a célra dedikált furatfedővel a koponyához rögzítjük. Ezután leszereljük a beteg koponyájához rögzített stereotaxiás keretrendszert és altatásban folytatjuk a műtétet. A második fázisban az elektródát összekötőhöz csatlakoztatjuk, amelynek másik végéhez az ingerlőt kapcsoljuk. Az impulzusgenerátort a kulcscsont alatti régióban preparált tasakba helyezzük a bőr alá. Vékony bőrréteg esetén lehetséges mellizom alá ültetés is. Ily módon az egész rendszer a bőr alá kerül, tehát a bőr felszínén kívül semmilyen eszköz nem marad.

Műtét utáni napokbvan vékonyrétegű CT vizsgálattal ellenőrizzük az elektróda megfelelő pozícióját.

A stimulátort a fölé helyezett programozófej beépített antennáján keresztül külső programozóegységgel hozzuk működésbe.

Az ingerlés elektromos paraméterei és üzemmódja széles határok között módosítható. Csatornaváltással az aktív érintkező helyétől függően is beállítható az optimális, legkisebb fogyasztást igénylő üzemmód. Engedélyezhető betegprogramozó használata is, amellyel a beteg szükség esetén határértékeken belül átállíthatja az ingerlőt. Kapcsolómágnes a szabályozást nem, de a pacemaker ki- és bekapcsolását lehetővé teszi

Medtronic új generációs Activa rendszerek betegprogramozóján A, B, C és D üzemmód programozható, amelyeken az aktív érintkezők konfigurációja is különböző lehet. Ily módon a beteg az ingerlés paraméterei mellett akár az aktív érintkezők között is választhat. Ezt a rendszert a betegeknek bonyolúltabb kezelni,m de előnye, hogy megkönnyítheti és meggyorsíthatja az optimális stimuláció beállítását.

A beállítás hosszabb időt is igénybe vehet, mivel az agy és az elektróda felszíne közötti elektromos átmenet csak 3-4 hónap elteltével stabilizálódik, másrészt több orvos-beteg találkopzóra van szükség az optimális hatást kiváltó stimulációs paramáéterek beállításához a lehetséges több ezer beállítási módozat közül.

 

A DBS-technológiában folyamatos fejlődés révén új technikai megoldások és műszerek jelennek meg, egyre bővülő neuromodulációs lehetőségekkel.

 
 
Copyright © 2020 dr. Valálik István - Parkinson sebészet. Minden jog fenntartva.