Disztónia

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Disztónia

Disztónia

Kóros állapot, mely izom összehúzódások okozta kóros fejtartás, arcizom mozgás, vagy feszülés, végtagtartás, testtartás,  és esetleg akaratlan moz­gással járó elváltozás. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek.

Részeletesen a NeuroMed Magánrendelő oldalain tájékozódhat a Disztónia típusokról

NEUROMED MAGÁNRENDELŐ

Kezelés

A gyógyszeres kezelés eredményes lehet, de kezelés: csak bizonyos disztónia típusok­ban hoz javulást. Gyógyítható disztóniák: Dopa-responzív disztónia – Levodopa alkalmazásával.

A Wilson-kór – penicilamine/zink/trientine alkalmazásával  a GLUT-1 deficiencia okozta disztónia – ketogén diétával tartható egyensúlyban.

NBAI eetén  – kelátterápia, a Niemann-Pick típus  – detoxikáció.

Gyermekkori disztónia esetén az L-dopa tesztet mielőbb el kell végezni!

Botulinum toxin injekciók az egy test­részre vagy izomcsoportra kiterjedő fix disztóniák kezelésében lehet jó hatású. Ismételni kell, idővel immunválasz miatt hatástalanná válhat.

A gyógytorna alkalmazása feltétlenül szükséges.

Műtéti kezelés : a korábban alkalmazott ideg, izom és in átmetszéssel járó roncsoló műtétek javallatai rendkívül beszűkültek, ritkán alkalmazzák őket, főként a deformitások kezelésére.  Korábban a pallidotómiát mostanság a mély agyi stimulációt, ezen belül a globus pallidus internalis – GPi-DBS a preferálandó műtéti megoldás. A GPi-DBS-t  az 1990-es évek végétől alkalmazzuk a disztónia kezelésére. Primer generalizált disztónia és főként kinetikus koponenst is tartalmazó másodlagos disztóniák kezelésére hatásos.

  A Neuromed Magánrendelő munkatársai hisznek a professzionális hozzáállásban és abban, hogy a páciensek érdekeit, illetve egészségét kell szem előtt tartani. Magánrendelőnkben számos szolgáltatás elérhető: idegsebészet, gyógytorna, fizikoterápia, mozgáselemzés és mágneses stimuláció.

  RENDELŐ

  1026 Budapest, Júlia utca 2/C

  TELEFON

  +36 20 237 0344

  EMAIL

  neuomed@parkinson.hu